Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European
Irene Shashar, supraviețuitoare a ghetoului din Varșovia, s-a adresat joi deputaților europeni în cadrul unei sesiuni plenare pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.
„Aducem astăzi un omagiu victimelor Holocaustului și ne reafirmăm angajamentul ferm împotriva antisemitismului, rasismului și altor forme de ură. Europa își amintește”, a subliniat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la deschiderea ședinței solemne. Avertizând că tăcerea complice a multora a făcut posibilă ororile naziste, ea a subliniat că „Parlamentul European nu este un loc al indiferenței – vorbim împotriva celor care neagă Holocaustul, împotriva dezinformării și a violenței”.
„Vom asculta povestea voastră. Vom învăţa din lecţiile voastre. Ne vom aminti”, a concluzionat preşedinta Metsola, înainte de a da cuvântul doamnei Shashar.
În timpul discursului ei, Irene Shashar a descris modul în care a supraviețuit ororilor nazismului din Varșovia ca un „copil ascuns al Holocaustului”, fugind printr-un canal spre partea ariană a Varșoviei, unde prietenii mamei ei i-au sprijinit. Trăind în Israel astăzi, ea a declarat: „Am fost binecuvântată de a avea copii și nepoți. Am făcut exact lucrul pe care Hitler a încercat atât de mult să-l împiedice. Hitler nu a câștigat!”
Vorbind despre războiul în curs și atacurile teroriste din 7 octombrie, ea a declarat că și-a părăsit țara „în urma violențelor, crimelor, violurilor și terorii” și a cerut eurodeputaților solidaritate și sprijin pentru ca ostaticii să fie reuniți cu familiile lor.
După 7 octombrie, „renașterea antisemitismului înseamnă că ura din trecut este încă printre noi”, a avertizat Shashar. „Evreii nu se simt în siguranță în Europa. După Holocaust, acest lucru ar trebui să fie inacceptabil. „Niciodată” ar trebui să însemne cu adevărat niciodată.”
Referindu-se la Europa, care a fost capabilă să pună la o parte vechea ură și să se reunească, ea a declarat: „Visul meu este ca toţi copiii, copiii mei, să trăiască într-un Orient Mijlociu pașnic, lipsit de ură, în special față de noi, evreii. În visul meu, evreii au parte de siguranță și securitate în orice loc pe care aleg să-l numească acasă. Iar antisemitismul este, în sfârșit, de domeniul trecutului.”
În încheierea discursului său, doamna Shashar a concluzionat că, în timp ce a câștigat împotriva lui Hitler, nepoții ei trebuie să lupte acum pentru propria lor supravieţuire. „Vă invit, Parlamentul Europei, să contribuiți la realizarea visului meu. Împreună cu dumneavoastră, putem pune capăt antisemitismului și putem ajunge la o pace durabilă.”
După discursul dnei Shashar, deputații au ținut un minut de reculegere. Ceremonia s-a încheiat cu o interpretare muzicală susţinută de Sheva Tehoval, soprană, și Marcelo Nisinman din „Kaddish” de Maurice Ravel.
Irene Shashar
Născută la 12 decembrie 1937 ca Ruth Lewkowicz, Irene Shashar a supraviețuit ghetoului din Varșovia. După ce tatăl ei a fost ucis de naziști, ea a scăpat din ghetou împreună cu mama sa și s-a ascuns pentru restul războiului, mutându-se apoi la Paris. După moartea mamei sale, doamna Sashar s-a mutat în Peru, unde a fost adoptată de rude. După ce a studiat în SUA, s-a mutat în Israel la vârsta de 25 de ani și a devenit cel mai tânăr membru al facultății care a deținut un post la Universitatea Ebraică. Astăzi locuiește în Modiin, Israel. În 2023, ea și-a publicat biografia „Am câștigat împotriva lui Hitler”.
Parlamentul european e sluga corporatistilor. Marea majorotate a populatiilor din europa e impotriva ue. Pe noi, mafia sua-ue-nato NE JEFUIESTE de 34 de ani, dupa ce au organizat lovitura de stat. România trezeste te, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZAREEEEEEE, YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA