Ziua Inaugurării. Biden: „Fără unitate nu există progres, nu există o națiune, doar haos”

Donald Trump a părăsit astăzi Casa Albă, cu câteva ore înainte ca Joe Biden să fie inaugurat în funcția de al 46-lea președinte al Statelor Unite într-un moment de frământări profunde pentru America.

Trump nu a participat la ceremonie, fiind primul președinte care face acest lucru din 1869.

Joe Biden a ajuns la Casa Albă

Joe Biden și soția sa Jill au ajuns la Casa Albă. Noul președinte a ieșit din limuzină pentru a merge pe jos aproximativ 1 km până la celebra adresă de la numărul 1600, Pennsylvania Avenue.

La un moment dat, noul președinte a alergat spre marginea bulevardului pentru a-l saluta pe Al Roker, prezentatorul meteo favorit al Americii. De asemenea, Biden s-a oprit să-i salute pe Muriel Bowser, primarul din Washington, DC.

Biden: „Voi fi președintele tuturor americanilor”

„Este ziua Americii, ziua democrației. Astăzi sărbătorim victoria democrației. Învățăm că aceasta este prețioasă, este fragilă, dar azi a învins”, și-a început Biden discursul de inaugurare.

Joe Biden a adăugat: „Avem multe de reparat, de vindecat, de construit. Trebuie să înfruntăm și să învingem terorismul intern, extremiștii și să fim uniți.”

„Putem face lucruri importante, mărețe, putem învinge virusul ucigaș, putem reclădi clasa de mijloc sau livra justiție rasială doar uniți. Lumea noastră a fost mereu o luptă între ideea că ne-am născut toți egali și discrepanțele din viața reală”, a adăugat acesta.

„Trebuie să ne vedem ca vecini, să ne unim forțele, să oprim strigătele, pentru că fără unitate nu există progres, nu există o națiune, doar haos”, a spus Biden.

„Voi fi președintele tuturor americanilor și voi lupta la fel pentru cei care nu m-au votat cum voi lupta pentru cei care m-au votat”, a încheiat al 46-lea președinte al SUA.

Joseph Robinette Biden a depus jurământul. A utilizat o biblie a familiei, iar jurământul a fost depus în fața președintelui Curții Supreme de Justiție, John Roberts.

Kamala Harris a depus jurământul

Într-o ceremonie scurtă, prima femeie în funcția de vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, a depus jurământul.

De remarcat este faptul că a depus jurământul în fața judecătoarei de la Curtea Supremă de Justiție, Sonia Sotomayor, prima persoană latino în acestă funcție.

Joe si Jill Biden
Joe Biden și soția au ajuns la Capitoliu

A început ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden

La Capitoliu a început ceremonia de inaugurare a președintelui Joe Biden. Printre participanți se numără foștii președinți Barack Obama, Bill Clinton, dar și vice-președintele din mandatul lui Trump, Mike Pence.

Lady Gaga a interpretat imnul Statelor Unite ale Americii, alături de orchestra marinei americane.

Jennifer Lopez a interpretat „This Land Is Your Land” și „America the Beautiful”.

Familia Biden participă la o slujbă religioasă

Joe Biden și familia participă la liturghie la Catedrala Sfântul Apostol Matei din Washington, DC. Alături de Biden se aflăși vicepreședintele ales Kamala Harris și familia ei.

Joe Biden este cel de-al doilea președinte catolic al SUA, după John F. Kennedy care a devenit președintele Americii în 1961.

Donald și Melania Trump la Baza Andrews | sursă foto: skynews.com

Trump: „Ne vom întoarce într-un fel sau altul. Să aveți o viață minunată, ne revedem curând”

Donald Trump a spus la ceremonia de la baza militară Andrews: „Au fost patru ani minunați și am realizat atât de multe lucruri împreună. Oamenii nu știu cât de mult a lucrat această familie pentru ei.”

„Am reconstruit forța spațială a Americii, am avut grijă de veteranii SUA, am realizat cele mai mari reduceri de taxe din istoria țării și dacă nu era pandemia am fi avut o evoluție economică incredibilă, oricum cifrele indică că evoluția este foarte bună, iar bursa este la un nivel peste cum era înainte de pandemie”, a adăugat Trump.

Fostul președinte a mai spus că „Suntem cea mai mare națiune din lume, avem cea mai mare economie din lume, iar realizarea vaccinului anti coronavirus într-un timp atât de scurt demonstrează acest lucru”.

„Doresc noii administrații mult succes, cred că vor avea succes pentru că le-am lăsat o fundație solidă, incredibilă, în ciuda celei mai mari pandemii de la 1917 încoace”, a încheiat Trump.

„Ne vom întoarce într-un fel sau altul. Să aveți o viață minunată, ne revedem curând”, a încheiat fostul președinte.

Melania Trump a spus că „A fost o mare onoare să fiu Prima Doamnă. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Dumnezeu să binecuvânteze această frumoasă națiune”

Donald Trump

Trump a părăsit Casa Albă pentru ultima dată în calitate de președinte

Președintele Trump a părăsit Casa Albă. Se îndreaptă spre baza militară Andrews, unde se așteaptă să aibă o scurtă ceremonie de adio înainte de un ultim zbor în avionul prezidențial către Palm Beach.

Pence i-a transmis mesajul de la revedere lui Trump marți și nu va fi prezent la ceremonia de adio ale lui Trump.

Europa este optimistă cu privire la Joe Biden

Eurodeputații salută inaugurarea lui Joe Biden ca o oportunitate pentru Europa de a consolida legăturile UE-SUA și de a aborda provocările și amenințările comune la adresa democrației.

Miercuri dimineață, eurodeputații au dezbătut inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA și situația politică din Statele Unite.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a deschis dezbaterea spunând: „Astăzi este o oportunitate de a revigora relația noastră transatlantică, care a suferit foarte mult în ultimii patru ani. În acest timp, lumea a devenit mai complexă, mai instabilă și mai imprevizibilă. Mai mult ca oricând, acest lucru ne impune nouă, europenilor, să ne luăm ferm soarta în mâini pentru a ne apăra interesele și a ne promova valorile. Împreună cu SUA, trebuie să fim temelia solidă a ordinii internaționale bazate pe reguli, lucrând pentru pace, securitate, prosperitate, libertate, drepturile omului și egalitatea de gen.”

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a continuat: „Europa are acum un prieten în Casa Albă și este pregătită pentru un nou început cu cel mai vechi și cel mai de încredere partener al său. Trebuie să facem o schimbare globală bazată pe valori comune ”, pe democrație, schimbări climatice, gestionarea pandemiei și digitalizare.

Referindu-se la asediul asupra Capitolului organizat online, precum și la discursul de ură și dezinformarea răspândită prin intermediul rețelelor sociale, von der Leyen a solicitat cooperarea cu SUA pentru a reglementa giganții tehnologici.

„Puterea politică nestăvilită a giganților internetului trebuie să fie restrânsă”, deoarece comportamentul lor trebuie să fie dictat de legi, nu de „decizii arbitrare luate de un CEO din Silicon Valley”, a spus aceasta.

Trump a grațiat 73 de persoane

Donald Trump l-a grațiat în ultimele ore ale președinției sale pe fostul său consilier Steve Bannon, alături de alte 72 de persoane, inclusiv rapperi, finanțatori și foști membri ai Congresului.

Pe listă se află și Elliott Broidy, un fost lider al campaniei de strângere fonduri pentru Trump sau Ken Kurson, un prieten al lui Jared Kushner, care a fost acuzat în octombrie anul trecut de cyberstalking în timpul divorțului.

Raperații Lil Wayne și Kodak Black, care au fost urmăriți penal pentru infracțiuni la regimul armelor și munițiilor și fostul primar din Detroit, Kwame Kilpatrick, care execută o condamnare de 28 de ani de închisoare pentru acuzații de corupție, au fost de asemenea grațiați.

Trump nu a încercat să-și acorde o grațiere preventivă și nu i-a grațiat pe membrii familiei sale sau pe Rudy Giuliani, fostul său avocat personal.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW