Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat, dumnică, 26 mai, o serie de proiecte dedicate Zilei Românilor de pretutindeni în orașele: Cernăuți, Ismail și Corcea.
„Ziua Românilor de Pretutindeni la Cernăuți” – Cernăuți, Ucraina
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu cu Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”. Acțiunea a fost sprijinita de Uniunea societăților românești pentru integrare europeană din Regiunea Cernăuți, de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, și de Consulatul General al României în Cernăuţi.
Evenimentul a început la ora 14:00 printr-o conferință ce s-a desfășurat în sala de protocol a restaurantului Palazzo din Cernăuți. Aici au fost susținute prelegeri pe teme care abordează viața românilor din Regiunea Cernăuți, dar și a românilor din Transcarpatia, întrucât acțiunea a fost gândită în colaborare cu domnul Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, care a sosit cu o numeroasă delegație a etnicilor români din Apșa de Jos.
„Ziua Românilor de Pretutindeni la Ismail” – Sudul Basarbiei, Ucraina
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu sprijinul Consulatului General al României la Odesa.
Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la placa memorială a Mareșalului Alexandru Averescu, din Satul Babele, Raionul Ismail. A urmat, la Centrul de Informare al României de la Ismail, conferința „Mari personalități române din Basarabia istorică„, la care au participat reprezentanți ai asociațiilor românești din Bugeac, dar și de la București, istorici, scriitori, jurnaliști, profesori de Limba română de la Universitatea de Stat din Ismail, și nu în ultimul rând, administratorul Centrului de Informare al României, din cadrul Universității de Stat din Ismail. La final, ansamblurile folclorice „Opincuța” și „Dor Basarabean”, în calitate de ambasadori ai păstrării și exprimării identității naționale românești, ai cântului, jocului și portului național românesc, au încantat publicul cu reprezentații de excepție.
Acțiunea și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina.
„Ziua Românilor de Pretutindeni la Corcea” – Corcea, Albania
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Societatea Culturală ”Aromânii din Albania” și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Albania.
Evenimentul a început la ora 09:00, la Biserica Aromână„Sf. Sotir”(sau “Schimbarea la Față”) din Corcea. Aici invitații au participat la Sfânta Liturghie. Slujba religioasă a fost urmată de o conferință în sala Bisericii Aromâne. Cuvântul de deschidere a fost ținut de președintele Societății Aromânilor din Albania, domnul Enkeleid Çollaku.
Prelegerile susținute de Stoica Daniela Carmen, Koca Vilma și Melonashi Arben au abordat aspecte ale comunității aromânilor din Albania, despre istoria aromânilor din regiune, despre dialectul aromân și păstrarea lui, dar și despre obiceiurile la aromâni.
Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Albania, prin cultură şi limbă.