Germania a devansat cu câteva ore campania europeană de vaccinare. Edith Kwoizalla, o femeie în vârstă de 101 ani de la o casă de bătrâni din localitatea Halberstadt, a fost prima persoană.
Campania oficială anti-Covid-19 a început în Uniunea Europeană duminică, 27 decembrie, cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Corespondentul RFI la Berlin relatează că mai multe zeci de mii de doze cu vaccin au fost livrate autorităților sanitare din toate regiunile Germaniei. Rezidenții caselor de bătrâni și persoanele care îi îngrijesc sunt primii imunizați în Germania. Echipe mobile se deplasează la casele respective. La Berlin, personalul care acordă îngrijiri medicale se prezintă la unul din cele șase centre de vaccinare instituite. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a vorbit sâmbătă despre cadoul de Crăciun făcut beneficiarilor primelor doze de vaccin, dar a precizat că această campanie va necesita timp. Până la sfârșitul lunii martie, în Germania vor sosi 12 milioane de doze cu vaccin, permițând astfel vaccinarea a șase milioane de persoane. Ministrul Sănătății promite revenirea la viața normală cândva în toamna viitoare. Domnia sa a lansat din nou un apel vizând sensibilizarea cetățenilor care încă refuză să accepte vaccinarea. Potrivit celor mai recente sondaje, doar două treimi dintre germani vor să se vaccineze, dar unii dintre ei vor să mai aştepte un timp.
În Franţa, casele de bătrâni sunt primele care beneficiază de vaccin. Duminică a început și în Franța campania de vaccinare cu două case de bătrâni. Este un început simbolic, au spus autoritățile, dar 2020 nu va mai fi doar anul în care peste 400.000 persoane au decedat, victime ale coronavirusului, ci și anul în care a apărut un început de soluționare a pandemiei. Trebuie așteptată luna mai pentru ca cele 22 milioane de francezi cei mai vulnerabili la Covid-19 să poată avea acces la vaccin, a declarat președintele Consiliului științific, Jean-François Delfraissy.
Spania îşi lansează campania de vaccinare luni, la ora 8.30, într-un mic oraș din centrul țării. În Italia, primele vaccinuri sunt administrate la spitalul Spalanzani din Roma. Grecia, Ungaria, Ciprul, Austria, România, Cehia, Polonia, Croația… aproape toate țările europene și-au lansat campania de vaccinare.
Pentru moment, doar vaccinul Pfizer/BioNTech este autorizat de instituțiile competente europene, chiar dacă sunt probleme de logistică, fiind necesară stocarea dozelor cu vaccin la -70 grade Celsius. Este însă cert faptul că, în curând, vor fi autorizate și alte vaccinuri, Bruxelles-ul trecând deja la efectuarea de comenzi.
„Moment istoric”
Pe fondul sosirii în întreaga Uniune Europeană a primelor doze de vaccin şi a începerii campaniei de vaccinare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris această premieră drept „un moment emoţionant de unitate”.
„Vaccinul”, a relevat ea, „este pus la dispoziţie, în acelaşi timp, tuturor ţărilor UE. Iar oamenii vor începe să se vaccineze la Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeţi voi. Vaccinările ne vor ajuaă să ne revenim treptat la viaţa normală”, a postat sâmbătă Ursula von der Leyen pe rețelele de socializare. Domnia sa i-a îndemnat pe cei 450 de milioane de locuitori ai UE să respecte în continuare măsurile de prevenție, cale sigură de a împiedică răspândirea virusului. A anunțat de asemenea că se aşteaptă ca noi vaccinuri să fie aprobate de agenţiile de resort ale blocului comunitar şi că există suficiente doze pentru a vaccina pe toată lumea în lunile ce vor urma.
Foto: By U.S. Secretary of Defense – https://www.flickr.com/photos/secdef/50744965182/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97927382