Azi – al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina

Ucraina se află în fața unei posibilități multă vreme de neimaginat – victoria actorului de comedie, novice în politică, Volodimir Zelentski, în alegerile prezidențiale din Ucraina. Cu un scor mult înaintea lui Petro Poroşenko (30% față de 16%) la primul tur de scrutin, în acest al doilea tur Zelentski este creditat cu peste 70% din intențiile de vot. Cu excepția unei lovituri de teatru, spun cei mai mulți comentatori din Kiev, victoria lui Zelentski este deja considerată ca sigură.

Birourile de vot au fost deschise la ora 7.00, urmând a se închide la ora 20.00 locală. Potrivit ultimelor sondaje de dinaintea scrutinului, Volodimir Zelentski are șanse să obțină o mare majoritate de voturi (de până la 71%), în fața actualului președinte Petro Poroşenko, devenit impopular nu doar pentru că nu a reușit să găsească o soluție în complicata chestiune a conflictului din estul țării, dar și în urma unor presupuse legături cu lumea corupților ajunși în funcții importante ale statului. Zelentski nu a fost foarte clar în platforma sa electorală în privința politicii sale interne și externe, dar a jucat în principal cartea nemulțumirii ucrainienilor față de clasa politică actuală instalată în toate sferele de activitate ale țării.

El a ținut să sublinieze că, în chestiunea războiului din Donbas, va negocia cu Vladimir Putin sub egida Washingtonului și a Londrei, că va acționa pentru reducerea influenței oligarhilor, respectiv a celor 12 oameni de afaceri (incluzându-l și pe Poroşenko) care controlează politica, presa și chiar o șesime din PIB-ul țării. Petro Poroşenko a pus accentul, în intensa sa campanie electorală, pe lipsa de experiență, incompetența adversarului său Volodimir Zelentski. «O președinție de 5 ani, a spus Poroşenko, nu este o comedie la care poți renunţa dacă nu este îndeajuns de spumoasă». Există la Kiev o parte a analiștilor politici, a comentatorilor de presă locali care spun că un vot majoritar în favoarea lui Zelentski echivalează cu «un salt în necunoscut». Corespondenți ai presei străine aflați la Kiev spun în reportajele lor că alegerea lui Zelentski , un necunoscut, poate surprinde dar ea se explică prin absența «unor rezultate concrete în viața ucrainienilor de la alegerea lui Petro Poroşenko… Nivelul de trai a stagnat, corupția este în continuare prezentă în viața de zi cu zi și în afaceri. Ucrainienii cer schimbare, lucru pe care-l fac acum prin democrație directă și participativă cu Zelentski».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW