Dubai: S-a deschis Expoziția 2020, cel mai mare eveniment mondial după pandemia de Covid-19

Este prima expoziţie universală organizată în Orientul Mijlociu şi cel mai mare eveniment de anvergură mondială ce are loc de la începutul crizei sanitare. Expoziția, la care sunt prezente 190 de state, s-a deschis în ziua de 1 octombrie în Dubai, unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite, și va putea fi vizitată până la 31 martie 2022. Șeicul Mohammed ben Rachid al-Maktoum, premierul Emiratelor Arabe Unite, a calificat acest eveniment a fi unic în istoria expozițiilor de acest gen. Sunt așteptați, în cele șase luni cât rămâne deschisă expoziția, cel puțin 25 milioane de vizitatori. Amânat cu un an din cauza crizei sanitare, evenimentul și-a păstrat totuși denumirea de Expoziția 2020. Ea se află pe un spațiu în mijlocul deșertului, la periferia orașului Dubai. Vizitatorii vor fi obligați să fie vaccinați sau testați negativ la Covid-19, să poarte masca protectoare și să păstreze distanța fizică.

Atracţiile sunt extrem de diverse: pasionaţii de istorie pot regăsi un vechi sarcofag în pavilionul egiptean, chinezii dispun de unul dintre cele mai mari pavilioane şi este în formă de bec, Olanda şi-a construit o piramidă acoperită din plante comestibile şi este irigată cu apă de ploaie. România, care deţine 60% din resursele europene de apă minerală, invită vizitatorii să bea un pahar de apă din România.

La pavilionul «Durabilitate», consacrat noilor energii, pot fi văzuți arbori încărcați cu panouri solare care se orientează către soare la fel ca floarea-soarelui. Participă, pentru prima oară la un eveniment de amploare organizat într-o țară arabă, și Israelul. De relevat faptul că cea mai mare parte a statelor europene sunt prezente la această expoziție, în ciuda apelului lansat de Parlamentul European de a o boicota, «în semn de protest faţă de desele încălcări ale drepturilor omului de către autorităţile din Emiratele Arabe Unite» (o rezoluție votată la mijlocul lunii septembrie). Emiratul a fost nu o dată criticat pentru nerespectarea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor străini, cum a fost cazul celor care au muncit la amenajarea Expo 2020.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW