În deschiderea sesiunii, luni după-amiază, președintele PE, italianul Antonio Tajani, a comemorat centenarul armistițiului ce a pus capăt primului război mondial și, în context, a adresat un salut statelor născute după Marele război.
Domnia sa a adresat apoi cuvinte de solidaritate și condoleanțe familiilor victimelor gravelor intemperii din Italia și a mulțumit Comisiei Europene pentru ajutorul acordat țărilor UE aflate în stare de urgenţă, via serviciile de protecție civilă. Este evident, a subliniat Antonio Tajani, că schimbările de climă sunt cauza acestor dezastre și a lansat apelul la eforturi maxime în lupta contra acestora cu prilejul următoarei conferințe COP24 de la Katowice.
Teme de dezbateri
Agenda actualei sesiuni plenare a Parlamentului European include teme de maximă importanţă pentru statele membre ale Uniunii Europene. O rezoluție – mult dezbătută în prealabil la nivel de comisii și sesiuni ale PE – va avea drept subiect poziția PE privind gradul de respectare în România a statului de drept. Eurodeputații își vor exprima punctele de vedere asupra ultimelor reforme judiciare din România. Mult așteptate pentru a fi dezbătute sunt bugetul UE pe termen lung (2021-2027), în care sunt fixate prioritățile de finanțare pentru perioada menționată, obiective ambițioase în domeniul energetic, o dezbatere cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, privitoare la viitorul Europei, actualizarea drepturilor și a obligațiilor călătorilor din transportul feroviar, noi reguli în telecomunicații care urmează să limiteze prețurile convorbirilor. Eurodeputații vor, practic, să pună capăt convorbirilor telefonice scumpe între statele membre ale UE, începând cu 2019. Ei solicită de asemenea reguli în Uniunea Europeană care să garanteze protejarea drepturilor minorităților și măsuri împotriva statelor Uniunii care fac uz de practici discriminatorii.
O atenție specială este acordată schimbărilor de climă și marți vor fi supuse la vot noi obiective obligatorii – pentru 2030 – în ceea ce privește energiile regenerabile și eficienţa energetică. Între problemele de politică externă, rețin atenția dezbaterile referitoare la acordurile de asociere a UE cu Republica Moldova și cu Georgia.