Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, propune soluţii de drept internaţional împotriva Belarusului

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a susținut, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Lisabona, adoptarea rapidă de noi sancțiuni, inclusiv economice, împotriva Belarus, ca urmare a deturnării forţate către Minsk a avionului Ryanair ce traversa spaţiul  Belarus în zborul de la Atena catre Vilnius.
Ministrul Aurescu a exprimat „susținerea puternică pentru adoptarea rapidă de noi sancțiuni privind Belarus, inclusiv de sancțiuni economice”, se spune în comunicatul MAE român. Totodată, a solicitat, pentru un impact consolidat, ”prezentarea publică în cel mai scurt timp a «Planului pentru dezvoltarea economică a unui Belarus democratic», care cuprinde măsurile de sprijin economic din partea UE pentru această țară în cazul tranziției la un regim democratic, plan elaborat de Comisia Europeană la solicitarea Consiliului European”, mai arată comunicatul.
Miniștrii afacerilor externe europeni au discutat despre conflictele prelungite din Estul Europei și din zona Mării Negre, subiect inclus pe ordinea de zi la propunerea şefului diplomaţiei române, dar și despre relațiile UE-Africa și viziunea strategică a UE pentru regiunea indo-pacifică.
Ministrul Bogdan Aurescu, relevă comunicatul MAE, a realizat o evaluare a situației actuale a conflictelor care afectează cinci dintre cei șase parteneri din estul Uniunii Europene. „A evidențiat faptul că aceste conflicte constituie o amenințare majoră pentru stabilitatea și securitatea întregii regiuni, respectiv pentru securitatea euroatlantică, precum gradul ridicat de impredictibilitate al acestora și potențialul destabilizator, impactul negativ asupra capacității statelor afectate de acest tip de conflicte de a progresa în procesul de reformă, dar și de a lua decizii strategice pentru propriul viitor, fiindu-le astfel limitată suveranitatea”. De asemenea, ministrul român de Externe a propus crearea unui post de reprezentant special al UE „al cărui mandat să acopere reziliența partenerilor din Vecinătatea Estică și conflictele prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre”.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. 1. Sa nu se mai numeasca Belarus, ci Rusu Belea
    2.Sa nu mai fie SPATIU LIBER DE COVID ci SPATIU FARA COVID
    3.Sa fie mutat de lanqa Rusia lanqa Los Anjeles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW