În lipsa unui acord, summitul european special din luna noiembrie consacrat Brexit a fost anulat

Theresa May a venit la reuniunea de miercuri a Consiliului European fără noi propuneri de soluții la problemele care blochează ajungerea la un acord final privind ieșirea Regatului Unit din UE. În consecință, liderii țărilor europene au decis să abandoneze proiectul unui summit special în luna noiembrie.

A intervenit o schimbare de program. Inițial, summitul european din 17 și 18 octombrie a fost conceput să permită încheierea acordului privind plecarea din UE a Marii Britanii. În final însă, cei 27 șefi de stat și de guvern vor aborda alte puncte de pe agenda reuniunii, respectiv, imigrație și securitate europeană. «Nu s-au înregistrat suficiente progrese» (privind acordul post-Brexit – nn), a rezumat problema un oficial european în declarația făcută pentru presă și citată de Reuters și AFP. Concret, Uniunea Europeană nu a obținut noi propuneri din partea primului ministru britanic Theresa May, invitată să se exprime în fața celorlalți membri ai Uniunii. Ca atare, ei i-au cerut negociatorului-șef european Michel Barnier «să continue eforturile pentru ajungerea totuși la un acord».

Un echilibru fragil

Pe acest fundament, al unui echilibru fragil, s-a poziționat dna Angela Merkel. Considerând că, totuși, este posibil un acord Brexit, dna cancelar a avertizat că țara sa se pregătește inclusiv pentru o separare de Regatul Unit fără acord. Reacția este binecunoscută. Federația întreprinderilor din comerțul german avertizează că un astfel de scenariu va costa întreprinderile țării mai multe miliarde de euro. Președintele federației, Holger Bingmann, crede că o perioadă de tranziție este totuși obligatorie pentru a li se permite britanicilor să rămână în uniunea vamală și în piața unică europeană vreme de cel puțin doi ani suplimentari. Miercuri au circulat speculații referitoare la posibilitatea prelungirii perioadei de tranziție post-Brexit, evocată în cursul negocierilor de săptămâna trecută. O propunere ce le oferă britanicilor timp să negocieze viitoarele relații ale Regatului Unit cu țările UE și să soluționeze, în fine, chestiunea frontierei irlandeze.

Nu este vorba de încetarea negocierilor

Așa cum a declarat un diplomat european, citat de «Les Echos», noua propunere nu trebuie interpretată ca o încetare totală a negocierilor Brexit, ci de o «eventuală anexă la acord». Ea a fost agreată și de doamna May, dar apar probleme suplimentare pentru care este nevoie de agrement intern. Este vorba de costul prelungirii tranziției, ce va trebui prevăzut în viitorul buget britanic și european, ceea ce implică o mare bătaie de cap. Comentatori politici prezenți în aceste zile la Bruxelles fac însă o importantă precizare, bazați pe sursele lor bine informate: Deși europenii sunt gata să vină cu propuneri noi care să ajute la găsirea unui compromis, nu se pune problema revenirii asupra principiilor fundamentale prezentate consecvent de negociatorii europeni. În continuare, Theresa May este cea care să-și prezinte intențiile și propunerile proprii, întrucât, așa cum i-a spus nu demult Angela Merkel, Londra «trebuie să vină cu propuneri clare de ieșire din blocaj deoarece voi cereți să plecați din UE».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW