-2.8 C
București
luni, 18 ianuarie

În pofida anunțurilor făcute de Emmanuel Macron, există riscul continuării mobilizării «Vestelor galbene»

Revolta «Vestelor galbene», susține majoritatea comentatorilor presei franceze, poate doar să scadă în intensitate, dar nu va fi oprită de discursul lui Emmanuel Macron conținând o serie de măsuri sociale salutate doar de o parte dintre protestatari.

Reputatul jurnalist Laurent Joffrin de la «Liberation», citat de France Presse, spune că «președintele Macron pariază pe un reflux al susținerii de către opinia publică a “Vestelor galbene”… «Refluxul este posibil – spune Joffrin – dar mișcarea, după toate probabilitățile, nu se va opri de la zi la alta». «Anunțurile făcute luni seară – cu un bonus “mea culpa” pentru exprimări ce ar fi putut răni – nu vor readuce calmul de la o zi la alta și nici nu vor duce la dispariția la fel de rapidă ca la apariţia fluxului galben de-a lungul drumurilor», scrie «La Voix du Nord». Pentru a calma revolta, scrie «Le Figaro», «Macron și-a deschis buzunarul. Un fel de Crăciun timpuriu», ironizează editorialistul Alexis Brezet, care se întreabă dacă promisiunile lui Macron îi vor determina pe manifestanți «să-și pună vestele galbene în dulap».

«Un preţ considerabil»

«Lista de Crăciun îi va costa pe contribuabili mai bine de 10 miliarde de euro»… Atunci, spune comentatorul Sébastien Lacroix, cine îl va apăra pe Macron de insatisfacțiile “Vestelor galbene” sau de nemulțumirile altora ca urmare a măsurilor anunțate?». «Dacă obiectivele enunțate luni seară de Emmanuel Macron sunt puse în aplicare cu loialitate și mai ales cu perseverență, scrie «La Croix», spirala negativă a acestor ultime săptămâni se va putea întrerupe. În caz contrar, disperarea și neîncrederea vor crește». Între putere și cetățeni, scrie «Midi Libre», «ruptura s-a instalat temeinic pentru a spera într-o reconciliere în chestiunile bugetare». «În aceste condiții, Macron este condamnat să se adapteze de acum încolo la această atmosferă de revoltă vizibilă… De data aceasta a plătit un preţ considerabil, dar nu o va putea face de fiecare dată». «Emmanuel Macron, scrie «Dernières Nouvelles d’Alsace», a făcut o serie de concesii, lucru ce nu poate fi negat… dar întrebarea care se pune este dacă vor fi suficiente pentru a calma revolta ce se manifestă prin barajele filtrante instalate pe autostrăzi și drumuri naționale. Primele reacții “la cald” ale “Vestelor galbene” au scos la iveală ceva mai mult decât scepticismul, neîncrederea în șeful statului». În opinia editorialistului de la «Les Echos», «Macron nu a făcut economie la mijloacele destinate stingerii incendiului, dar această pace are un gust amar: plătită cu violență».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW