joi, 20 februarie, 2020
6 C
București

Înfrânt la Camera Reprezentanților, Donald Trump promite să coopereze cu democrații

Imediat după anunțarea primelor rezultate ale scrutinului de la mijlocul mandatului, miercuri, Donald Trump s-a întâlnit cu presa la Casa Albă. Într-o neobișnuit de lungă conferință de presă, el și-a precizat poziția într-o serie de probleme ale administrației sale. Nu a reușit însă să evite o înfruntare violentă cu presa.

Corespondenți ai agențiilor de presă relatează în reportajele lor că președintele Trump a apărut în fața lor cu o mină de om obosit, neascunzându-și decepția față de pierderea majorității republicane în Camera Reprezentanților. Democrații au reușit să-și adjudece în plus circa 30 de mandate, având deja 229 de posturi față de doar 206 ale republicanilor. Democrații au câștigat, de asemenea, 7 posturi de guvernator, adică șefii executivi în gestionarea a 7 state americane. Ca atare, după intrarea în funcțiune a noului Congres, la 3 ianuarie 2019, Donald Trump nu va mai putea determina adoptarea legilor sale fără a avea și acordul democraților. Aceștia au deja un drept de veto în privința bugetului națiunii. Apoi, planul său de a ridica un zid la frontiera cu Mexicul, a cărui finanțare nu a reușit să o obțină în Congresul de până la alegeri, are toate șansele să rămână virtual. A promis însă, în mod expres, că lucrurile vor evolua «mai simplu», că vor avea loc negocieri cu Camera majoritar democrată a Reprezentanților, ceea ce îi va face – speră el – mai ușoară misiunea în următorii doi ani, în comparație cu situația din primii doi ani. Este de notorietate și faptul că, în primii doi ani de președinție Trump, republicanii au fost în permanenţă sub amenințarea defecțiunilor interne. Mulți conservatori moderați sau ultraconservatori s-au distanțat sau au criticat politicile președintelui Trump. Spre surprinderea presei, Donald Trump a apărut mult mai conciliant în probleme care înainte de alegeri l-au pus în situații de confruntare cu democrații, cum ar fi cea privind reducerea impozitelor sau cea a imigrației.

O «semi-victorie»

În Senat, majoritatea republicană trece de la 51 la 53 mandate din cele 100 cât are această cameră a Congresului. Unele comentarii făcute în aceste prime două zile de după scrutin relevă totuși faptul că «puseul democraților» nu a reușit să blocheze controlul republicanilor și în Senat. Democrații nu au reușit să învingă nici în Florida, statul ce se va afla în centrul alegerilor prezidențiale din 2020. Este o realitate, spun ziare americane, că Donald Trump a înregistrat de fapt o «semi-victorie», concluzie susținută mai ales de prezența masivă a americanilor la urne. Cifre încă provizorii arată că, deși a fost un scrutin la jumătatea mandatului, în jur de 47% dintre alegători s-au prezentat la vot, față de 37% în 2014.

Critici extrem de severe la adresa disidenților republicani

Arborând poziția liderului trădat, Trump i-a atacat personal – potrivit corespondenților de presă prezenți la conferința de presă de la Casa Albă – cu o severitate fără precedent pe acei republicani care s-au distanțat de el, care nu au fost activi în campania electorală în sprijinul candidaților republicani. Mult mai diplomat a fost față de democrați, pe care în ajunul scrutinului îi califică drept «extrem de periculoși», drept “socialiști radicali care doresc să modeleze economia Americii după cea a Venezuelei”. Deosebit de politicos s-a arătat față de lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi: «Îi acord mult credit dnei Nancy Pelosy, a spus Trump… A venit timpul pentru ca cele două partide să lucreze împreună… Democrații vor veni la noi cu proiecte privind Sănătatea și vom negocia… Avem multe în comun în privința infrastructurilor, a Sănătății». Mulți comentatori văd în pledoaria sa în favoarea unui compromis cu democrații o recunoaștere a lui Donald Trump că scrutinul de marți a fost de fapt un «semieșec» ce îi anunță următorii doi ani la Casa Albă extrem de complicați.

A promis o nouă întâlnire cu Kim Jong-un

În furtunoasa sa conferință de presă, Donald Trump s-a referit și la unele probleme internaționale. El a anunțat că nu va avea decât o scurtă întâlnire cu Vladimir Putin, la Paris, unde se va afla la comemorările din 11 noiembrie consacrate sfârșitului primului război mondial. A confirmat de asemenea că la începutul anului viitor se va întâlni din nou cu Kim Jong-un pentru a purta negocieri vizând denuclearizarea Coreei de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Calendar

Astăzi La Grand Cinema&More (15.40, 20.45, 22.30), Happy Cinema (16.30, 18.00), Cinemax Veranda (15.50,...

Primul laborator dotat cu inteligență artificială, deschis la Academia de Studii Economice din București, cu sprijinul Microsoft

Microsoft a lansat ieri primul laborator dotat cu inteligență artificială în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE),...

Valentin Ionescu: ASF și EIOPA, exercițiu comun de evaluare a pieței asigurărilor

Directorul Direcţiei de Strategie și Stabilitate Financiară în cadrul ASF, domnul Valentin Ionescu, a declarat: ”Având în vedere evoluțiile pe piața asigurărilor și timpul trecut...

TRENDING

Cum poți ușura munca echipei tale, pentru a crește productivitatea

Într-o lume ideală, angajații sunt foarte implicați...