Afganistan: În provincia Panshir, organizare a forțelor de rezistență contra talibanilor. Se pregătesc pentru un «conflict de lungă durată»

Talibanii au anunțat că sute de combatanți furioși au pornit duminică spre valea Panshir, în cadrul unei ofensive de anvergură împotriva acestei ultime zone care le rezistă. Surse informate relatează că, în această zonă muntoasă, greu accesibilă, continuă organizarea forțelor de rezistență sub comanda fiului cunoscutului comandant Massoud, erou în luptele contra sovieticilor și apoi a talibanilor. În această provincie a luat ființă Frontul Național de Rezistență (FNR) condus de două figuri emblematice: în afara tânărului Ahmad Massoud se află fostul vicepreședinte afgan, Amrullah Saleh, venit după căderea Kabulului sub talibani în această provincie cu scopul pregătirii unei rezistenţe în fața talibanilor.

Este inevitabil un război civil dacă talibanii nu acceptă dialogul

«Talibanii nu vor învinge dacă vor continua că până acum… noi suntem gata să apărăm Afganistanul și avertizăm împotriva unei băi de sânge», a declarat duminică Ahmad Massoud pentru canalul TV Al-Arabiya, citat de «The Guardian». «Noi am înfruntat Uniunea Sovietică și cu siguranță îi vom înfrunta acum pe talibani», a avertizat Ahamad Massoud. Duminică, relatează RFI din sursa France Presse, Ahmad Massoud a jurat să nu predea talibanilor zonele țării pe care nu le au sub control, în special Valea Panshir. El a chemat la formarea unui «guvern inclusiv» pentru conducerea țării. Va fi inevitabil un război civil, a spus Massoud, dacă mișcarea islamistă refuză dialogul. Și Ali Maisam Nazary, purtător de cuvânt al Frontului Național de Rezistență, a declarat, pentru France Presse, că Frontul se pregătește pentru «un conflict de lungă durată» cu talibanii dacă negocierile vor eșua. Maisam Nazary a menționat în context că, în prezent, mii de afgani vin în Valea Panshir pentru a se alătura forțelor decise să-i înfrunte pe talibani. Ei vin cu miile, deciși să se bată sau doar pentru a găsi un refugiu din calea barbariilor talibanilor, spune Maisam Nazary. În rândul combatanților s-au înrolat deja circa 9.000 de bărbați, mulți dintre ei au început instruirea militară. Deși talibanii controlează cea mai mare parte a țării, în ultimele zile, în diverse districte au apărut grupuri de opozanți față de talibani, au intrat în contact cu Frontul Național de Rezistență și au început operațiuni de rezistență față de măsurile opresive instituite de talibani în zonele unde au preluat controlul. Purtătorul de cuvânt al FNR, Ali Maisam Nazary, a confirmat că toate mișcările anti-talibani din țară sunt legate de Front, ceea ce îl face pe Massoud să fie optimist în privința luptei anunțate. El crede că talibanii se vor găsi în curând în situație dezavantajată. Ei nu pot fi concomitent peste tot unde apar acțiuni de rezistență, resursele lor sunt limitate și, mai ales, nu au susținerea majorității populației.

Obiectivul Frontului Național de Rezistență

FNR are drept obiectiv evitarea vărsării de sânge și promovarea unui nou sistem de guvernare. «Condiția unui acord de pace cu talibanii este descentralizarea, un sistem care să garanteze justiția socială, egalitatea, drepturi și libertăți pentru toți», a explicat purtătorul de cuvânt Ali Maism Nazary, responsabil în conducerea Frontului cu relațiile externe. Problema este că talibanii refuză un astfel de compromis, FNR fiind decis să se angajeze într-un «conflict de lungă durată».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW