0.9 C
București
sâmbătă, 6 martie

Kaufland introduce „Ora liniștită” în toate magazinele sale, din solidaritate pentru persoanele cu autism

Pentru a marca Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, magazinele Kaufland din întreaga țară au avut o oră de liniște, din solidaritate pentru persoanele cu autism.

Astfel, luni, pe 3 decembrie, în intervalul orar 16:00 – 17:00, în toate cele 120 de magazine Kaufland din România nu s-au auzit sunete, iar lumina a fost redusă considerabil, pentru a crea un mediu cu mai puţini stimuli, adaptat persoanelor sensibile, cu tulburări din spectrul autist și tulburări de procesare senzorială.

Timp de o oră – Ora liniștită – în magazinele Kaufland din toată țara au fost luate următoarele măsuri:A fost redusă lumina şi oprită muzica;

– Au fost închise microfoanele și megafoanele;

-A fost scăzut volumul semnalelor sonore la aparate și la casele de marcat;

-S-au redus şi intensitatea luminii şi cantitatea luminilor fluorescente;

– S-au oprit afişajele de televiziune;

-Familiile însoțite de copii cu tulburări de spectru autist au avut prioritate la casele de marcat.

Spaţiile publice pot fi extrem de provocatoare pentru persoanele cu autism, din cauza luminilor puternice, a mirosurilor şi a aglomeraţiei, pentru că aceste persoane se simt copleşite de multitudinea de informaţii.

Cumpărături liniștite

Acțiunea transformă experienţa stresantă resimţită de persoanele cu autism în spațiul magazinelor într-una plăcută și urmărește să sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilități. Proiectul este realizat în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,CRISTAL” din Oradea.

Implicarea Kaufland România în susținerea persoanelor cu nevoi speciale merge mai departe de acest demers de sensibilizare. Compania a susținut cu aproximativ 1 milion de lei proiectele care vin în beneficiul persoanelor cu autism, în ultimii 3 ani, dezvoltând programe împreună cu ONG-uri precum Help Autism și Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (A.T.C.A).

,,La Kaufland credem că implicarea face diferența și că avem un rol, ca parte din comunitate, să fim alături și de cei cu nevoi speciale. Astăzi încercăm – măcar pentru o oră – să înțelegem sensibilitatea celorlalți, prin această acțiune simbolică, ce poate aduce pe termen lung mai multă empatie și grijă față de ceilalți. Ceea ce pentru noi este un gest minor, pentru familiile ai căror membri suferă de autism sau tulburări de procesare senzorială este ceva mult mai important”, a declarat Valer Hancaș, director Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România.

„Ora liniștită” este un eveniment de sensibilizare a comunității în privința problematicii dizabilității în general, a tulburării din spectrul autist în special și de diseminare a ofertei educaționale a școlii noastre. Dorim, astfel, să venim în întâmpinarea nevoilor copiilor cu TSA și a familiilor lor printr-un parteneriat real cu comunitatea și ne exprimăm speranța că inițiativa noastră va deveni o politică pe termen lung în cadrul magazinelor Kaufland”, spune Ramona Vesa, director CSEI Cristal Oradea.

Ora liniștită este un demers implementat de mai multe supermarketuri la nivel internațional, în magazine din Marea Britanie și Australia.

30.000 de copii diagnosticați cu autism

Potrivit specialiștilor, în România nu există statistici oficiale care să ateste numărul persoanelor care suferă de autism, ci doar estimări. Potrivit datelor publicate de Asociația Help Autism, țara noastră are între 3.000 – 30.000 de copii diagnosticați cu TSA (tulburare de spectru autist), iar în cazul adulților, diagnosticul nu este recunoscut de lege, cel mai probabil aceștia fiind diagnosticați cu handicap mental sau psihic.

Grijă pentru comunitate

Kaufland România, în calitate de companie responsabilă, a crescut de la an la an nivelul de implicare în comunitate și capacitatea de a fi un aliat de bază pentru nevoile societății. Educația, ecologia, proiectele sociale, sportul și sănătatea sunt zonele în care Kaufland se implică în mod constant, deoarece aceștia sunt pilonii esențiali care stau la baza dezvoltării societății.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW