-5.1 C
București
marți, 19 ianuarie

Klaus Iohannis, reticent privind propunerea Adinei Florea la şefia DNA

Prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că „România nu poate să facăpaşi înapoi” în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

,,România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, este inadmisibil şi nu voi accepta niciodată aşa ceva. Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie, în frunte, de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să îşi asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie, unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv”, a spus Klaus Iohannis la Bruxelles, întrebat de jurnalişti despre propunerea făcută de ministrul Justiţiei privind numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit Agerpres.

Şeful statului a solicitat departamentului de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale să analizeze legalitatea propunerii Adinei Florea la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

,,Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă şi voi face declaraţii pe această chestiune când ne întoarcem în ţară. Până atunci, am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie din România”, a mai afirmat Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef DNA. Ea a primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

În perioada 18-19 octombrie, preşedintele va participa la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM). Creșterea favorabilă incluziunii și conectivitatea figurează pe agenda summitului ASEM.

La summitul ASEM vor participa șefi de stat sau de guvern din 51 de țări europene și asiatice, reprezentanți ai Uniunii Europene şi secretarul general al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida summitul. De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va reprezenta UE în cadrul summitului. Discuțiile se vor concentra pe tema „Europa și Asia: parteneri globali pentru provocări globale”.

Astfel, liderii vor încerca să consolideze dialogul și cooperarea dintre cele două continente privind o gamă largă de domenii, inclusiv:

  • comerțul și investițiile
  • conectivitatea
  • dezvoltarea durabilă și schimbările climatice
  • provocările în materie de securitate, precum terorismul, neproliferarea, securitatea cibernetică, migrația neregulamentară

Summitul ASEM va fi urmat desummitul UE-Coreea și de reuniunea liderilor UE-ASEAN la 19 octombrie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW