Macron crede că este preferabilă construirea autonomiei europene în domeniul apărării decât achiziționarea de arme americane

«Nu vreau să văd că țările europene își majorează bugetele militare pentru a cumpăra arme americane sau de altă proveniență, ori pentru că achiziționează materiale produse de industria voastră (americană – nn)» – a declarat președintele Macron într-un interviu acordat CNN.

Mulți crezuseră deja închis incidentul intervenit între Donald Trump și Emmanuel Macron după declarația nediplomatică a președintelui american la sosirea la Paris referitoare la ideea creării unei armate europene pentru a face față amenințărilor venite din partea Rusiei, Chinei sau chiar a Statelor Unite. Nu a fost să fie așa. Într-un interviu acordat sâmbătă canalului de televiziune CNN, președintele francez a reafirmat pozițiile sale deja cunoscute în materie de securitate europeană. El a pus, cum spune proverbul , un pic de apă în vin, în special când a fost întrebat ce opinie are despre mesajul furios transmis de Donald Trump în care a calificat drept «insultătoare» ideea ca Europa să-și construiască propria armată pentru a se proteja împotriva Statelor Unite, a Rusiei și Chinei. «Nu eu trebuie să comentez acest mesaj transmis pe Twitter», a spus Macron, subliniind că preferă discuțiile directe sau să răspundă la întrebări pertinente decât să facă diplomație prin Twitter. Președintele francez a fost de acord cu dorința partenerului american de a se asigura «o mai bună împărțire a poverii» financiare a NATO între SUA și Europa, dar a reafirmat «necesitatea ca Europa să nu mai depindă la acest capitol de Washington»… «Eu nu vreau să văd țările europene că-și majorează bugetul apărării pentru a cumpăra arme americane sau de altă proveniență, ori alte materiale produse de industria voastră (americană – nn)». Dacă noi ne majorăm bugetele militare, o facem pentru a ne construi propria autonomie».

Patriotismul și naționalismul

Și în interviul acordat CNN, Emmanuel Macron s-a demarcat de Donald Trump privind multilateralismul, criticând direct decizia președintelui american de a denunța unele acorduri internaționale cu mare impact internațional. «Eu sunt un patriot… dar nu sunt naționalist, ceea ce este total diferit de a fi patriot…Eu îmi apăr poporul, îmi apăr țara, cred că avem o identitate puternică, a subliniat Emmanuel Macron, dar «cred profund în cooperarea între popoare și că această cooperare este bună pentru toată lumea».

În Franța au loc reforme nepopulare, dar absolut «necesare»

Întrebat despre situația internă din Franța, Emmanuel Macron a răspuns ferm că «nu este obsedat de sondajele de opinie». Recunoscând că popularitatea sa a scăzut în rândul francezilor, domnia sa a pus acest lucru pe seama «reformelor foarte nepopulare» pe care le-a operat. «Și, imaginați-vă, a subliniat el, eu am fost ales tocmai pentru că predecesorii mei au eșuat sau nu au fost deciși să facă aceste reforme» absolut necesare pentru Franța. Președintele Macron a avertizat că nu se va opri din drumul reformator pe care l-a ales, fiind «ferm convins că, treptat, francezii vor recunoaște că face ceea ce este cel mai bine pentru țară».

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Din investițiile în armament și dezvoltarea lui rezultă SECETE CATASTROFALE. USA Pentagon, Rusia, China, Anglia, Franța, Arabia Saudită, Iran, Coreea de Nord etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW