NATO primește cel de-al 30-lea stat membru – Macedonia de Nord

Ambasadorii celor 29 de state actualmente membre ale Alianței Nord-Atlantice au semnat miercuri, 6 februarie, la sediul NATO din Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO. Ceremonia a avut loc în prezența ministrului macedonean de Externe, Nikola Dimitrov.

În declarația făcută presei, șeful diplomației macedonene a adus un omagiu primilor miniștri grec și macedonean, respectiv Tsipras și Zaevn, care au avut curajul și înțelepciunea de a negocia și găsi o soluție care să pună capăt tensiunilor dintre cele două state ale lor, păgubitoare pentru cooperarea și stabilitatea în regiune. «Ei au pus în prim-plan interesul politic în beneficiul celor două popoare ale noastre, al celor două țări ale noastre, al întregii regiuni și al Alianței NATO», a subliniat Nikola Dimitrov.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a felicitat liderii de la Skopje și Atena «pentru angajamentul și curajul lor de a realiza acordul privind noua denumire a Macedoniei… Acum putem privi spre viitor. Aderarea Macedoniei la NATO va aduce un plus de stabilitate în Balcani, ceea ce este bine pentru regiune și pentru securitatea în Europa».

Republica Macedonia de Nord devine astfel cel de-al 30-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice, după ce protocolul mai sus amintit va fi ratificat de statele membre, proces ce va dura în jur de un an de zile. Până atunci, Macedonia de Nord va fi autorizată, în calitate de țară «invitată», să participe la reuniunile Alianței, fără a fi inclusă în procesul de deliberare. De reamintit un fapt semnificativ: alte state din zonă, respectiv Slovenia, Croația și Muntenegru, și ele foste republici iugoslave, plus Albania, sunt deja membre ale NATO.

.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW