-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Un apel disperat al Theresei May: îi pune în gardă pe deputații britanici cu două zile înaintea votului asupra tratatului Brexit realizat de ea cu Bruxellesul

Doamna May i-a prevenit duminică pe deputații britanici că o respingere a acordului Brexit realizat de ea cu Bruxellesul, la votul ce urmează să aibă loc la 11 decembrie în Camera Comunelor, implică riscul«real» al «rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană».

Așa cum se știe deja, marți seară, deputații britanici urmează să se pronunțe asupra tratatului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Nu este un secret faptul că negocierea lui a durat mai bine de 17 luni, perioadă în care discutarea dosarelor dificile pe care le implică o plecare din UE a prilejuit dezbateri aprinse, contradictorii, cu multe suișuri și coborâșuri, cu demisii din guvernul britanic și la nivelul grupului de negociatori britanici, cu dispute, critici severe la adresa premierului Theresa May. Motive ce-i determină pe mulți observatori să fie pesimiști în privința șanselor ca acordul Brexit obținut de dna May să fie votat de deputați, mai ales că un mare număr de aleși conservatori și-au anunțat ferma decizie de a vota împotriva lui, alături de alte formațiuni politice. Corespondenții AFP la Londra, citați de «Le Point», afirmă că textul actual al acordului îi nemulțumește atât pe adepții Brexitului, care se tem de rămânerea Regatului Unit legat în continuare de UE, cât și pe eurofili, care mai speraseră să obțină o soluție de renunțare la Brexit. Dna May este angajată până în ultimul minut în lupta pentru votul Camerei Comunelor. Respingerea acordului, a subliniat ea în interviul de duminică, împinge țara «într-o gravă incertitudine, cu riscul foarte real de a nu mai avea deloc Brexit sau de a părăsi UE fără acord».

Riscul unor noi alegeri legislative cu consecințe grave pentru conservatori

Adresându-se în mod special deputaților conservatori, din propria-i familie politică, Theresa May a avertizat inclusiv în legătură cu riscul organizării unor noi alegeri legislative, scrutin ce ar putea aduce surpriza: victoria lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziție. Există, a relevat dna May în interviul său de presă de duminică, un lider al opoziției care nu are alt obiectiv decât să declanșeze noi alegeri generale, indiferent de costul plătit de țară, iar acesta este Jeremy Corbyn, despre care dna May spune că venirea acestui personaj la putere este «un risc pe care nu ni-l putem permite». «Le Point»,citând «The Sunday Times», relatează că, în fața perspectivei unui eșec la votul de marți în Camera Comunelor, dna premier se pregătește să facă o deplasare urgentă la Bruxelles pentru a încerca să obțină niște ultime concesii. Concomitent, ea l-a delegat pe Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit (al câtelea? – nn), să iasă în public duminică, la una din emisiunile BBC, pentru a apăra acordul Brexit ce va fi supus votului marțea viitoare.

Surpriză de ultimă oră: o nouă demisie din guvernul May

Will Quince, înalt responsabil din Ministerul britanic al Apărării, și-a anunțat demisia. Într-o scrisoare adresată dnei May, deputatul conservator critică în special prevederile din tratatul Brexit referitoare la securitate. El consideră că acest text menține tot Regatul Unit într-o uniune vamală cu Uniunea Europeană, precum și o aliniere reglementară prea strânsă pentru Irlanda de Nord în cazul în care nu este încheiat un acord privind relațiile viitoare între Bruxelles și Londra la încheierea perioadei de tranziție de 21 luni, după Brexit.

Manifestație la Londra cu panouri pe care scria «Theresa May, o trădătoare»

«The Sunday Telegraph» evocă posibilitatea și a altor demisii din Executivul britanic și descrie guvernul dnei May ca fiind «pe cale de dezintegrare». Printre posibilii succesori ai acesteia este menționat ferventul eurosceptic Boris Johnson, apărătorul unui Brexit fără concesii, el însuși un demisionar din guvernul May, unde a deținut importanta funcție de șef al diplomației. France Presse, citată de «Le Point», semnalează manifestații organizate duminică, pe străzile Londrei, legate de dezbaterile pe marginea acordului Brexit în Camera Comunelor. Pe de o parte, suporteri ai Brexit, conduși de Tommy Robinson, o figură cunoscută a extremei drepte britanice, purtau panouri pe care era scris «Theresa May, o trădătoare». O altă manifestație a avut loc simultan, tot la Londra, cu participarea suporterilor rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW