duminică, 31 mai, 2020
10.2 C
București

«Vestele galbene», din nou pe străzile Parisului și ale altor orașe din Franța. O revenire la acte violente, distrugeri și jafuri

(corespondență din Strasbourg)

Pentru a 23-a sâmbătă consecutiv, purtătorii vestelor galbene s-au mobilizat pentru a da un «nou avertisment» guvernului, președintelui Emmanuel Macron, cărora le reproșează promovarea unei politici economice, sociale, fiscale eronate, ce a dus la scăderea puterii de cumpărare a populației.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul de Interne, la manifestațiile din această sâmbătă au participat, la nivelul țării, 27.900 de persoane, din care 9.600 la Paris.

Sâmbătă, 20 aprilie, purtătorii vestelor galbene și-au dat întâlnire, în principal, la Paris și alte câteva mari orașe ale țării (Toulouse, Marseille, Bordeaux, Montpellier, Nantes, Lille). Manifestațiile de la Paris, concentrate între Piața Republicii și Piața Bastiliei, dar interzise pe Champs-Elysées sau în zona Catedralei Notre-Dame, au fost marcate de momente extrem de violente, printre manifestanți aflându-se și grupuri de bărbați îmbrăcați în negru, cunoscuți de la manifestațiile anterioare ca fiind autorii distrugerilor și jafurilor din magazinele de pe traseu. Imagini difuzate de posturile franceze de televiziune au arătat modul în care au acționat și sâmbătă aceasta grupurile de încagulaţi violenți. Pe tot traseul parcurs de Vestele galbene a fost distrus și ars mobilierul stradal, au fost sparte și jefuite câteva magazine, au fost vandalizate numeroase vitrine. Baricade improvizate, automobile, motociclete au fost de asemenea incendiate. Forțele de ordine, mobilizate în număr mult mai mare ca în sâmbetele anterioare (60.000 în întreaga țară, din care 5.000 la Paris), au reacționat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Echipe mobile, specializate în intervenții rapide, au intervenit în situații extreme comise de manifestanții violenți. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne, au fost efectuate 20.600 de controale preventive. Au fost interpelați 227 de manifestanți, 182 fiind plasați în stare de arest. Poliția a adresat repetate apeluri în care a cerut manifestanţilor să se desolidarizeze de grupurile violente.

Amplă și foarte violentă a fost manifestația Vestelor galbene la Toulouse, unde au ieșit în stradă peste 3.500 de persoane. Sute de motocicliști au deschis marșul, purtând o uriașă banderolă pe care era scris «Macron, demisia!». Într-o declarație, una dintre liderele mișcării Vestele galbene, înfocată mobilizatoare la proteste, a avertizat că astfel de manifestaţii «vor continua până când guvernul va da un răspuns în manieră politică». De remarcat un element special: La valul de donații făcute de bogații Franței pentru refacerea catedralei Notre-Dame din Paris, figuri cunoscute ale mişcării Vestele galbene, precum Ingrid Levavasseur sau Benjamin Cauchy, au subliniat în declarațiile lor foarte critice că, deși mișcarea lor are loc pentru măsuri menite să le îmbunătăţească nivelul de trai, catastrofa de la Notre-Dame a pus în evidență «o generozitate selectivă».

Reacții de la nivel oficial

Președintele Emmanuel Macron urmează să țină o conferință de presă luni seară pentru a prezenta concluziile «Marilor dezbateri» derulate de domnia sa, personal, în diverse zone ale țării, cu intenția de a putea da un răspuns la criza Vestelor galbene. El se va adresa națiunii joia viitoare, când este așteptată anunțarea unor măsuri în întâmpinarea cererilor formulate de Vestele galbene de-a lungul neîntreruptelor lor proteste din ultimele 23 de sâmbete.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...