Președintele Bouteflika a procedat la măsuri severe, prima deja anunțată fiind demiterea șefului campaniei sale electorale.
Sâmbătă, a doua zi după puternicele manifestații de la Alger și marile orașe ale țării împotriva unei posibile noi candidaturi pentru al cincilea mandat de președinte, Abdelaziz Bouteflika a decis destituirea directorului său de campanie. Potrivit agenției oficiale de presă APS, fostul premier Abdelmalek Sellal, care a animat precedentele trei campanii electorale victorioase (2004, 2009, 2014) ale lui Bouteflika, a fost înlocuit de actualul ministru al Transporturilor, Abdelghani Zaalane. Nu a fost publicat motivul oficial al acestei schimbări, dar este semnificativ faptul că schimbarea intervine cu doar câteva ore înaintea expirării termenului limită de înregistrare a candidaturilor la alegerile prezidențiale din 18 aprilie. Toată săptămâna trecută, în anturajul președintelui Bouteflika s-a precizat că acesta nu va ceda străzii și că puternicele manifestații împotriva sa nu-l vor opri să-și depună dosarul de candidatură pentru al cincilea mandat prezidențial. Se pare însă, spun corespondenții de presă aflați în aceste zile la Alger, citați de «Les Echos», că mobilizarea excepțională de vineri, când zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile marilor orașe ale țării scandând lozinci de condamnare directă a persoanei Bouteflika (o premieră în Algeria – n.n.) pare să fi provocat «un început de inflexiune».
Un președinte spitalizat în acest moment în Elveția
În vârstă de 82 ani, aflat la putere începând din 1999, nu a mai apărut decât foarte rar în public, se deplasează în fotoliu rulant de la accidentul cerebral din 2013. El nu s-a mai adresat, de atunci, direct poporului. Spitalizat în Elveția începând de duminica trecută, oficial pentru «examene medicale periodice», revenirea sa la Alger nu a fost anunțată oficial. Până sâmbătă seară, niciun alt candidat de anvergură nu-și depusese candidatura. Principalul partid islamist algerian nu exclude renunțarea la a mai participa la prezidențiale, urmând a lua o decizie în această chestiune duminică. Mișcarea de vineri rămâne, la nivel global, calmă, chiar dacă agenția de presă APS a anunțat 183 de răniți în diverse orașe ale țării. Este însă previzibilă o intensificare a protestelor în cazul în care Consiliul constituțional validează candidatura lui Bouteflika, a explicat trimisului special al ziarului «Les Echos» Yasmina Touaibia, doctor în științe politice la Universitatea din Nice, o specialistă în problemele algeriene. O astfel de decizie, opinează domnia sa, ar fi interpretată ca o provocare.
O opoziție practic absentă în actuala situație tensionată din Algeria
S-a aflat totuși că trei candidați, puțin cunoscuți, și-ar fi depus dosarele pentru prezidențialele din 18 aprilie. Opoziția, inaudibilă și absentă la mișcarea actuală de contestare a candidaturii lui Bouteflika, nu a reușit să se pună de acord asupra unui candidat unic.