Un „acord istoric”: G7 este în favoarea impozitării beneficiilor multinaționalelor cu minimum 15%

Miniștrii de Finanțe ai țărilor G7, reuniţi vineri și sâmbătă la Londra, s-au angajat în favoarea unei taxări globale a beneficiilor marilor multinaționale de minimum 15%, indiferent unde ele și le declară. A fost unul dintre punctele agendei reuniunii respective cel mai amplu dezbătute, dar s-a ajuns la „un acord istoric”, a susținut în final ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire. Membrii G7 (Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite și Canada) au anunțat acest acord sâmbătă, 5 iunie, într-o declarație comună care menționează de asemenea angajamentul față de o mai bună repartiție a drepturilor de impunere a beneficiilor marilor multinaționale. Cea mai mare parte a negocierilor pe această temă a rămas însă în seama summitului G7 de săptămâna viitoare și a reuniunii țărilor G20, ce va avea loc luna viitoare, la Veneția. Este vorba, deci, de primul acord internațional privind fiscalitatea întreprinderilor, o chestiune aflată în dezbateri de mai multe decenii. Marile puteri membre ale G7 doresc să se ajungă la o reformă mondială a impozitării societăților în spiritul demersurilor angajate în cadrul OECD. Ea vizează în bună măsură marile întreprinderi ale tehnologiei, adeseori americane, care plătesc impozite derizorii, în ciuda unor profituri de zeci și chiar sute de miliarde de dolari, stabilindu-și domiciliul în țări unde impozitele asupra societăților sunt foarte mici sau chiar inexistente.

Parisul se va bate pentru „cele mai mari impozite posibile”

Mingea este acum în terenul șefilor de stat și de guvern. Cei din G7, ce se reunesc săptămâna viitoare la Cornouailles, dar mai ales cei din G20 ce se reunesc în iulie la Veneția, vor trebui să ajungă la un acord definitiv privind taxarea întreprinderilor la nivel mondial. Franța a anunțat deja că se va bate ca impozitarea să fie „cea mai mare posibilă”, de peste 15%, deoarece miza majoră a acestei reforme este ca statele, mai îndatorate ca oricând, să găsească resursele necesare pentru a continua să-și susțină economiile grav lovite de efectele crizei sanitare.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Sincere condoleante Primului Sinistru al tarii Flocin Citu nzis Pirtu care a reusit sa-si omoare si mama pe 4 iunie 2021 la 2 saptamani dupa rapelprin victorioasa sa campanie de vacca cinare experimentala la care supune intrqul popor, copiii, adultii si batranii tarii la comanda StandardenFuhrerului Klaus Wiermer, eveniment despre care presa DEMONcrata din tara nu vorbeste aproape de loc sau foarte Putin !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW