Atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015: După șase ani de anchetă și instrucție, vinovați și complici ajung în fața justiției

La aproape șase ani de la triplul atac care a lovit Parisul și cartierul periferic Saint-Dénis, soldat cu 130 morți și peste 400 de răniți, miercuri, 8 septembrie a început la Paris «procesul secolului», denumire justificată prin amploarea lui ca număr de acuzați și ca durată. Sunt implicați: 20 de acuzați, peste 330 avocați și 1.800 părți civile deja constituite. Instrucția a durat aproape cinci ani la un dosar de 542 volume și aproape nouă luni de audieri. O primă concluzie: atentatele din 13 noiembrie 2015 sunt considerate de specialiști drept cele mai ucigașe comise vreodată pe teritoriul Franței de la Al doilea război mondial. «Ele au avut un imens și general impact asupra opiniei publice, asupra societății franceze», a declarat Julien Heuty, Secretar adjunct al Parchetului general din Paris, însărcinat cu organizarea procesului.

Un singur acuzat în fața judecătorilor

Din cei 10 presupuși membri ai comandoului ce a acționat la Stade de France, la terasele din Paris și la sala de concerte Bataclan, doar belgianul Salah Abdeslam este prezent în boxa acuzaților. Toți ceilalți sunt morți prin detonarea propriilor veste cu explozivi sau de gloanțele polițiștilor din seara atentatelor, ori cinci zile mai târziu, într-un asalt al forțelor de securitate franceze în cartierul Saint-Dénis. Alături de Abdeslam, acuzat de «ucidere în bandă organizată și în legătură cu o acțiune teroristă» se află 10 bărbați bănuiți că au acționat ca furnizori de arme și explozivi, însoțitori sau intermediari. Alți trei sunt judecați în stare de libertate, iar șase acuzați sunt judecați în lipsă, fiind deținuți pentru alte fapte sau morți în Siria.

De precizat că, pentru acest proces istoric, a fost necesară organizarea unui sediu special în Palatul justiției din Paris, cu numeroase săli și locuri, plus săli de retransmitere suplimentare. Audiența va fi filmată și înregistrată în întregime pentru Arhivele naționale.

Nouă luni de dezbateri

Primele zile vor fi consacrate constituirii părților civile, audierile lor urmând a se desfășura în septembrie și octombrie. Vor urma trei săptămâni dedicate personalității acuzaților, prilej cu care vor fi audiați și apropiați ai teroriștilor decedați. Martori de renume sunt de asemenea așteptați să depună mărturii, începând cu fostul președinte al Franței François Hollande, considerat a fi singurul care are o vedere globală asupra evenimentelor tragice din 13 noiembrie 2015. Faptele, evenimentele ce au urmat vor fi examinate în primele trei luni ale anului 2022. Acuzații vor fi audiați din nou, precum și persoanele care au participat la anchetă. Dezbaterile urmează să ia sfârșit la sfârșitul lunii martie 2022. Verdictul este așteptat la 25 mai.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW