Mariana BUTNARIU (gds.ro)
Protestatarii israelieni au blocat luni camioane de ajutor destinate Gaza, aruncând pachete cu alimente pe drum și rupând saci de cereale în Cisiordania ocupată.
Camioanele, care au fost atacate la punctul de control Tarqumiya la vest de Hebron, au venit din Iordania și s-au îndreptat către Fâșia Gaza. Aici zeci de mii de palestinieni se confruntă cu deficit de alimente și ajutoare. Casa Albă a condamnat atacul, calificând „atacul” convoaielor de ajutor drept „un ultraj total”. Grupul din spatele protestului a spus că demonstrau împotriva detenției continue a ostaticilor israelieni în Gaza.
Imagini neverificate distribuite pe rețelele de socializare au arătat protestatarii răsturnând cutii din camioane pe pământ și călcându-le în picioare. Unele videoclipuri par să arate vehicule incendiate mai târziu în seară. Potrivit rapoartelor din presa israeliană, grupul de activiști Tzav 9 a fost responsabil de organizarea protestului. Potrivit presei israeliene, este un grup de dreapta care încearcă să oprească transferurile de ajutor umanitar în Gaza în timp ce ostaticii israelieni sunt ținuți acolo.
Un protestatar a declarat agenției de presă AFP că se afla luni la punctul de control pentru că a auzit ajutoare se „îndreptau spre e Hamas, care încearcă să omoare alți soldați și alți cetățeni israelieni”.
Hana Giat, de 33 de ani, a spus că „nicio mâncare nu ar trebui să intre în Gaza” până când ostaticii israelieni nu vor fi returnați „sănătoși și vii”.
Tzav 9 a respins unele acțiuni ale protestatarilor
Într-o declarație citată de Jerusalem Post, Tzav 9 a respins unele dintre acțiunile protestatarilor, spunând că „au fost comise astăzi acte care nu sunt în concordanță cu valorile mișcării noastre”. Acesta a adăugat, însă, că „blocarea camioanelor este un pas eficient și practic în care strigăm că „nu trece niciun ajutor până la întoarcerea ultimului ostatici””. Patru protestatari, inclusiv un minor, au fost arestați la demonstrație, potrivit unei declarații a avocaților lor.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că nu aprobă un astfel de comportament, care este „complet și total inacceptabil”. Casa Albă își exprimă îngrijorarea la „cel mai înalt nivel al guvernului israelian”. Situația umanitară din Gaza este o problemă îngrijorătoare pentru mulți din comunitatea internațională.
Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat că palestinienii din nordul Gazei se confruntă cu o „foamete totală”. În timp ce în sud, unde majoritatea palestinienilor și-au căutat refugiu, situația umanitară se înrăutățește.
Incidentul a avut loc în ziua comemorativă a Israelului
Israelul a susținut de mult timp că s-a angajat să faciliteze livrările de ajutor umanitar în interiorul Gaza și a acuzat Hamas că fură ajutorul destinat civililor.
Incidentul de luni a avut loc în ziua comemorativă a Israelului, când țara s-a oprit să le aducă omagiu celor care și-au pierdut viața în război.
Potrivit Ministerului Apărării al Israelului, numele a 826 de persoane din forțele de securitate au fost adăugate pe lista celor căzuți la datorie în acest an, alături de 834 de victime ale atacurilor teroriste. Aproape toate victimele au provenit din atacurile Hamas din 7 octombrie și din războiul care a urmat în Gaza.
Israelul a lansat o campanie militară în Gaza pentru a distruge Hamas, ca răspuns la atacul grupului asupra sudului Israelului de anul trecut, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 252 au fost luate ostatici, potrivit autorităților israeliene.
Peste 35.090 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, potrivit ministerului sănătății din teritoriu, condus de Hamas. În timp ce ofensiva israeliană s-a concentrat asupra Fâșiei Gaza, tensiunile dintre coloniștii israelieni și palestinienii din Cisiordania s-au accentuat de la începutul războiului.
Aproximativ 700.000 de israelieni trăiesc în 160 de așezări alături de 2,7 milioane de palestinieni în Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est, potrivit organului de pază al coloniilor Peace Now. Aproape toată comunitatea internațională consideră așezările ca fiind ilegale, deși Israelul contestă acest lucru, potrivit BBC.
Israelul si poporul evreu s-au transformat din victimele nazismului (cu cei circa 6 milioane de evrei omorati in lagarele naziste)
in nazistii secolului XXI care extermina poporul palestinian sau il forteaza sa „elibereze terenul” pentru implantari de colonii evreiesti.
Urmeaza exemplul colonistilor europeni din secolele trecute care au reusit sa reduca populatia de indigeni (amerindieni) din cele 2 Americi la procente de 2-10% din totalul tarilor lor de azi, deci au „rezolvat” problema bastinasilor problematici.