Marți, 14 mai, președinții Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, și al Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, au semnat un acord de cooperare pentru a consolida relațiile dintre cele două instituții și rolul general al Comitetului în calitate de consilier politic al Parlamentului European.
Președintele CESE, Oliver Röpke, a declarat: „Comitetul nostru este un aliat și un partener al Parlamentului European. Acest nou acord reflectă cooperarea noastră din ce în ce mai mare, atât la nivel politic, cât și la nivel administrativ. De asemenea, transmite un semnal clar că dorim ca europenii să se pronunțe și să participe activ la deciziile luate la nivelul UE. Aș dori să îi mulțumesc președintelui Metsola pentru angajamentul său față de un obiectiv comun al unei Europe mai democratice”.
Democrație participativă mai puternică în UE
Acordul construiește un teren solid pentru un proces decizional mai participativ la nivel european. Acordul identifică o Uniune prosperă din punct de vedere economic, incluzivă din punct de vedere social și durabilă din punct de vedere ecologic ca obiectiv comun al ambelor instituții și subliniază importanța protejării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene și a statului de drept.
Pentru a atinge acest obiectiv, acordul de cooperare permite CESE un rol mai puternic în toate etapele de elaborare a politicilor la nivel european. Conform acordului, PE poate cere CESE să propună noi acțiuni UE din proprie inițiativă. Prin așa-numitele „opinii exploratorii” părțile interesate de bază își pot exprima preocupările, nevoile și așteptările față de noua legislație. De asemenea, CESE va ajuta în continuare PE prin realizarea de evaluări ex-post asupra legislației UE și a programelor de cheltuieli selectate existente. Acest lucru ar trebui să permită identificarea lacunelor de implementare, precum și a oricăror deficiențe care trebuie luate în considerare la elaborarea și revizuirea legislației și a politicii UE.
Acordul de cooperare încurajează, de asemenea, o cooperare mai strânsă între membrii Parlamentului European și membrii CESE prin contacte regulate, o mai bună coordonare și planificare pe tot parcursul procesului legislativ.
Parlamentul și Comitetul recunosc, de asemenea, necesitatea de a consolida participarea și dialogul cu organizațiile societății civile dincolo de nivelurile actuale. În acord, PE își exprimă sprijinul față de inițiativele CESE de consolidare a relațiilor cu consiliile economice și sociale naționale, precum și inițiativele care implică societatea civilă în general. Abia recent, CESE a introdus, la inițiativa președintelui său, Oliver Röpke, un „test CESE pentru tineret” pentru avizele sale și includerea „membrilor candidați la extindere” în activitatea sa.
Textul noului acord îl înlocuiește pe cel în vigoare din 2014 și formalizează cooperarea politică și administrativă deja existentă între CESE și PE. În ultimul deceniu, cele două instituții și-au intensificat legăturile, în vederea unei mai mari implicări a cetățenilor europeni în procesul decizional al UE.