E oficial! City Insurance, cu 3 milioane de clienți RCA, merge spre faliment!

Şerban Buşcu (economica.net)

I3CP, anunțatul cumpărător al City Insurance, nu a reușit să majoreze capitalul societății cu suma impusă de ASF, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), administrator temporar al firmei, a confirmat acest lucru. Urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, Consiliul Autorității să discute ridicarea licenței companiei lider de piață și, posibil, propunerea de faliment. În acest moment se lucrează la raportul juridic al FGA, care va fi trimis către ASF până vineri.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, a transmis ASF.


După cum anunța Economica.net în urmă cu mai bine de o săptămână, City Insurance trebuia ca până pe data de 4 septembrie să își alimenteze conturile de capital cu cel puțin 150 de milioane de euro pentru a evita falimentul. Era astfel de așteptat că, pe data de 6 septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va constata starea de faliment la compania lider de piață. Ar urma astfel, în cel mai scurt timp, și ridicarea licenței și elaborarea unei cereri de faliment în dreptul City Insurance.

În comunicatul preluat și de o parte a presei din România, I3CP nu spune decât că a subscris toate acțiunile nou emise, fără să precizeze dacă a și vărsat capitalul necesar. Reamintim că, printr-o decizie a ASF din 4 iunie, City Insurance a trecut sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), companiei fiindu-i impus un aport de minimum 148 de milioane de euro la capital, necesar pentru a reface indicatorul de solvabilitate minimă (MCR). Oricum suma necesară pentru a stabiliza cu adevărat compania care ajunsese deja să aibă zeci de mii de procese și reclamații pentru neplata daunelor este semnificaiv mai mare (având în vedere și deficitul de capital și contractele de reasigurare care ridică probleme și altele), însă cei aproape 150 de milioane de euro sunt strict necesari pentru a își putea continua activitatea după 4 septembrie. Din acest punct de vedere ASF transmite că nu există loc de compromisuri sau negocieri.

Conform deciziei ASF, termenul limită pentru restabilirea indicatorului de solvabilitate minimă (MCR) este 4 septembrie. Imediat după 4 septembrie vom ști dacă compania și-a restabilit sau nu indicatorii de solvabilitate. Termenul de 25 august a fost cel agreat de ei. Legea este clară. Noi am identificat o lipsă de capital, am trimis decizia companiei, iar compania nu își poate restabili indicatorii cu mai puțin. Acea sumă este suma minimă necesară pentru a restabili indicatorul MCR. După restabilirea MCR ne vom uita la SCR, lichiditate și altele. Dar MCR este important. Dacă nu ai respectat acest indicator nu mai poți să funcționezi”, ne-a spus Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF.

Companiei City Insurance îi lipsesc banii pentru zeci de mii de șoferi cu mașinile lovite

Indicatorii MCR și SCR sunt cei doi indicatori în jurul cărora se învârte tot sistemul Solvency II, adică Biblia supravegherii în asigurări. Ei sunt calculați prin formule specifice, însă în termeni simpli, atunci când acești indicatori au un nivel sub cel minim impus de norme înseamnă că societatea respectivă are un deficit de rezerve, adică nu are suficienți bani cu care să garanteze plata daunelor asumate. În cazul City, deficitul de 150 de milioane de euro înseamnă că diferența între rezervele constituite și daunele ce trebuie achitate este de 150 de milioane de euro.

Pe un calcul rudimentar, la o daună medie de 2.000 de euro (mai mult decât este media în piață pe RCA), ar însemna că cel puțin 75.000 de dosare sunt cu probleme la plată.

De altfel, City are deja zeci de mii de reclamații și procese în care i se impută că nu achită la timp și integral daunele sau că refuză pur și simplu plata. Necesarul de capital la City Insurance este, foarte probabil, cu mult peste 150 de milioane de euro. Așa cum a mai scris Economica.net, doar excluderea reasigurării din calculul lichidității minime mai adaugă circa 60 de milioane de euro.

De asemenea, una dintre sarcinile FGA este și reanalizarea a circa 100.000 de dosare da daună și, conform unor surse, deja s-au găsit dosare închise cu rezerve ridicole, unele de doar câțiva euro.

Despre vehiculul care vrea să preia City și care nu administrează propriii bani, ci banii unor clienți (unul dintre ei, au suținut cei de la I3CP într-o scrisoare trimisă ASF și obținută și de Economica.net, chiar Biserica Ortodoxă a Greciei), am mai arătat că este doar un nume alternativ al Exin, o entitate care a încercat și preluarea celui mare asigurător grec și care a sfârșit prin a băga în faliment vehiculul prin care trebuia făcută preluarea.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW