La Budapesta: o stradă purtând numele lui Dalai Lama, ripostă la campusul chinez al lui Viktor Orban


Premierul ungar Viktor Orban se apropie tot mai mult de China. Ungaria a cumpărat milioane de doze de vaccin chinez fără a aștepta autorizarea lui de către Agenția europeană a medicamentelor. Guvernul ungar a încredințat Chinei construirea unei linii de tren între Budapesta și Belgrad. Mai nou, Viktor Orban invită prestigioasa universitate Fudan din Shanghai să-și deschidă un campus european la Budapesta. Un subiect, relatează corespodenta RFI la Budapesta, ce neliniștește Washingtonul și a provocat o vie dezbatere în Ungaria. Din rațiuni politice, spun surse din capitala ungară, Viktor Orban “face ochi dulci Chinei”. Reamintim că guvernul său a dat afară din țară o universitate americană fondată de George Soros, filantropul de origine ungară. Era considerată o universitate progresistă și, de fapt, subliniază surse locale citate de RFI, “unicul loc de dezbatere și de democrație în Ungaria”. Este de notorietate faptul că Viktor Orban întreține relații excelente cu lideri autoritari precum Vladimir Putin, Recep Erdogan sau Xi Jinping. Primirea universității chineze Fudan, mai spun surse apropiate guvernului Orban, are și motive strategice. Fudan face parte din primele 100 universități de calitate din lume, ceea ce constituie un atu pentru Budapesta pentru a deveni un pol de atracție internațională. Proiectul respectiv nu este, însă, salutat de toată lumea la Budapesta. Opoziția a dezaprobat cu toată fermitatea acest proiect, întrucât condițiile acestei viitoare implantări chineze ridică o multitudine de semne de întrebare. În primul rând, statul ungar este cel ce finanțează proiectul, dând un teren de 50 hectare situat pe malul Dunării, un teren care, potrivit experților, valorează aur. Apoi, pentru construcția campusului, Budapesta împrumută de la China 1,5 miliarde de euro. Informația și mai surprinzătoare este faptul că, fără licitație, realizarea lucrărilor va fi încredințată unei întreprinderi chineze care va folosi, în esență, materiale și mâna de lucru venite din China.
Toate partidele de opoziție denunță acest proiect, relatează corespondenta RFI. Primarul Budapestei nu concepe acceptarea unei universități al cărei statut spune că studenții trebuie să facă jurământ de credință față de Partidul comunist. În plus, studiile la această universitate sunt atât de scumpe, încât va fi inabordabilă pentru unguri.

“Strada Dalai Lama”

Au primarul Budapestei și opoziția mijloace pentru a contracara proiectul acesta? Nu tocmai. Primarul nu poate decât să protesteze, ceea ce și face: el a rebotezat străzile ce duc spre viitorul campus. Ele poartă nume precum «Rue du Dalaï Lama », « Rue des martyrs ouïghours “și « Rue de Hong Kong libre ». O acțiune considerată de partidul lui Viktor Orban drept “provocare”. Aleșii locali ai opoziției au lansat o campanie de consultare populară pentru a cunoaște opiniile budapestanilor. Nu este, totuși, sigur că această consultare simbolică va determina renunțarea la planul lui Viktor Orban, este de părere corespondenta la Budapesta a RFI.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW