Marine Le Pen, în vizită la Budapesta

Marine Le Pen, candidata formațiunii politice franceze de extremă dreapta Rassemblement National (RN) la viitoarele alegeri prezidențiale, are în programul vizitei sale, ce are un caracter formal, convorbiri cu premierul Viktor Orban și o conferință de presă. Cu șase luni înaintea scrutinului prezidențial, comentează corespondentul RFI la Budapesta, Marine Le Pen dorește să câștige în credibilitate pe scena internațională. Dorește să folosească această vizită pentru a se demarca de un concurent – de o extremă dreapta cu mult mai dură – Eric Zemmour, care «o jenează» în sondajele de opinie preelectorale. De altfel, și polemistul Zemmour i-a făcut o vizită privată lui Viktor Orban.

Semnal dat unei părți a alegătorilor ei

Afișându-se alături de lideri cu poziții tranșante în privința imigrației și a persoanelor LGBT, Marine Le Pen transmite un semnal acelor alegători ai săi ce-și dau votul extremei drepte tentați acum să încline spre Eric Zemmour. O strategie care, spun chiar colaboratori ai dnei Le Pen, pare să nu aibă succes.

În ce-l privește pe Viktor Orban, și el în campanie electorală, remarcă Florence La Bruyère, corespondentă la Budapesta a RFI, este pentru prima oară când decide să o primească oficial la Budapesta pe șefa extremei drepte franceze. Multă vreme el a refuzat să discute cu Marine Le Pen, Viktor Orban preferând să dialogheze cu politicieni la putere. Apoi, afișându-se cu un lider al extremei drepte ar fi fost un gest dezaprobat de PPE, familia politică a conservatorilor europeni din care face parte și partidul premierului ungar. Astăzi, însă, totul s-a schimbat.

Concepții apropiate privind Europa

Intr-un moment în care se află pe punctul de a fi exclus de conservatori din cauza atacurilor împotriva statului de drept în țara sa, Viktor Orban a preferat să le trântească ușa. În luna martie, el a părăsit familia sa politică europeană. Azi este izolat și încearcă să construiască o nouă alianță în sânul Parlamentului European – respectiv o alianță a dreptelor radicale pentru reformarea Europei. Liderul ungar are deci nevoie de parteneri și Marine Le Pen, spune corespondență RFI, i se pare o aliată respectabilă. Mai ales că ea și-a flexibilizat poziția și a abandonat ideea Frexit. Ea consideră acum că trebuie să rămână în Europa pentru a o reforma din interior și a face din ea o Europă a națiunilor, o viziune împărtășită și de Viktor Orban.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW