În ianuarie 2019, Qatarul urmează să părăsească Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) din care a făcut parte începând din 1961. Această decizie «tehnică, dar și strategică» se spune că nu ar avea legătură cu embargoul impus Qatarului de către vecinii săi, care îl acuză de prea mare apropiere de Iran, dușmanul de moarte al Arabiei Saudite vecine.
Ministrul qatarez al Energiei, Saad Al-Kaabi, a anunțat la începutul acestei săptămâni că țara sa a decis să se retragă, începând cu 1 ianuarie 2019, din rândul membrilor OPEC. Oficial, motivul invocat este dorința Qatarului de a se consacra producţiei de gaze, în special de gaz natural lichefiat (GNL), Doha fiind principalul exportator mondial de astfel de produs. Un alt oficial, fost premier qatarez, Hamad Ben Jassem Al-Thani, afirmă însă că OPEC, devenit în ultimii ani «inutil», funcționează în scopuri ce «dăunează intereselor naționale» ale Qatarului. Analiști politici specializați în problematica OPEC consideră decizia Qatarului ca fiind una, fără dubii, «politică», determinată de contextul regional.
Cu ce se va ocupa primordial Qatarul?
Această țară va continua să producă petrol, dar, nedispunând de cantități foarte mari, preferă să se concentreze asupra producției de gaz. În luna septembrie, Doha anunța intenția de a-și mări producția de gaze, până în 2024, la 110 milioane tone anual, grație în special exploatării unui câmp gazier pe care-l împarte… cu Iranul. În privința rezervelor de petrol, Qatarul este abia al 17-lea producător mondial de petrol brut (600.000 barili pe zi), dispunând de doar 2% din totalul rezervelor mondiale. Ca atare, spun specialiștii, plecarea Qatarului din OPEC nu va avea decât un impact minor asupra pieței mondiale a petrolului. Prețul petrolului este în aceste zile în creștere după ce Rusia și Arabia Saudită au anunțat, în marja summitului G20 de la Buenos Aires, că intenționează să-și reducă extracția de petrol. Un exemplu, printre multe altele, subliniază experții, ce demonstrează că deciziile majore sunt luate tot mai des în afara summiturilor OPEC.