13.8 C
București
joi, 6 mai

1 mai în Franța: Peste 150.000 de manifestanți de Ziua Muncii


Sâmbătă, pentru al doilea an, marile sindicate franceze au marcat ziua de 1 mai în condiții de pandemie. Diferența, anul acesta, este că au putut fi organizate aproape în toate marile orașe ale țării manifestații – unele marcate de incidente cu forțele de ordine – în favoarea unor importante revendicări sociale. Marile sindicate CGT, FSU, Solidaire, organizațiile studenților și ale liceenilor au chemat la o mobilizare unitară în întreaga Franță. Locuri de muncă, creșteri de salarii, o mai bună gestionare a pandemiei de Covid-19, servicii publice, libertăți, pace, contestarea reformei  asigurare-șomaj, care urmează să intre în vigoare la 1 iulie, a legii pensiilor au figurat pe panourile purtate de demonstranți. La Paris au revenit „vestele galbene”. Surse ale poliției au anunțat că 106.650 de cetățeni (cifră mult minimalizată în opinia sindicatelor, care vorbesc de aproape 170.000) au manifestat de 1 mai în Franța. Aproape 25.000 au invadat puncte centrale ale Parisului. Potrivit Ministerului de Interne, la nivelul întregii țări au avut loc 281 manifestații, în cursul cărora au fost operate 56 interpelări în rândul grupurilor extremiste care au pătruns în mijlocul manifestanților pașnici. Din relatările posturilor franceze de televiziune s-a aflat că incidente mai grave au avut loc la Paris, unde elemente extremiste, violente, au provocat distrugeri. Sâmbătă după-amiază, la Paris erau deja în arest 14 persoane. Sindicatul independent al Comisarilor a difuzat pe posturi TV imagini arătând agresarea unor membri ai forțelor de ordine. 5.000 polițiști și jandarmi au fost dislocaţi pe străzile Parisului pentru a asigura buna desfășurare a manifestaţiei  bulversate de așa-numite „black bloc”, grupuri de persoane violente.
La Lyon, în cortegiul de peste 3.000 demonstranți au pătruns extremiști care, în afara distrugerilor, au rănit 27 jandarmi. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și forță. Manifestații similare cu participarea mai multor mii de  persoane au avut loc la Marseille, Nantes, Rennes, Toulouse, Strasbourg, Colmar, Mulhuouse ş.a.

Prezența unora din „tenorii” politici de stânga

Cum nu mai este decât un an până la noi alegeri prezidențiale, pe fondul atmosferei de 1 mai, marcată și de tensiuni, și-au făcut apariția unii responsabili politici de stânga: Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise) la Lille, Fabien Roussel (Partidul Comunist) la Lille și apoi la Paris, Olivier Faure (PS) și Julien Bayou(Ecologiștii) în capitală.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

 1. Desteapta-te, framceze, din somnul cel de moarte
  In care te-adancira barbarii de macron-i, barbarii de macron-i !
  Acum ori niciodata sa aratati in lume
  Ca-n aste maini mai curje un sange de roman,un sange de roman
  Si ca-n a voastre piepturi purtati cu falaun nume, triumfator in lupte,
  Un nume de Cezar, un nume de Cezar !

 2. ” Marile sindicate CGT, FSU, Solidaire, organizațiile studenților și ale liceenilor au chemat la o mobilizare unitară în întreaga Franță ” . Oare, o fi ca pe la noi … unde marilii sindicatilii/umflati, gretosi se faca k k ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW