10 ediții de COMEDIA ŢINE LA TINEri

Teatrul de Comedie a sărbătorit cele zece ediţii ale proiectului COMEDIA ŢINE LA TINEri. Evenimentul a reunit o mare parte din cei care au participat la acest proiect (actori, dramaturgi, regizori, scenografi, coregrafi), dar şi critici de teatru şi directori ale instituţiilor de cultură din Bucureşti, care implementează proiecte cu scop similar.

Momentul principal al evenimentului l-a constituit conferinţa „COMEDIA ŢINE LA TINEri: 10 ediţii şi o nouă generaţie în teatrul românesc”, moderată de criticul de teatru Octavian Saiu. Au luat cuvântul regizorii Vlad Cristache, Vladimir Anton, Eugen Gyemant şi Alexandru Mâzgăreanu, dar au participat la dialog şi actorii Relu Poalelungi, Lucian Iftime, Maria Obretin, Bogdan Cotleţ, Ioana Anastasia Anton, Răzvan Krem Alexe, criticul de teatru Doina Papp, actorul Marius Bodochi – managerul Teatrului Dramaturgilor Români şi Călin Mocanu – managerul Teatrului de Animaţie Ţăndărică.

George Mihăiţă, managerul Teatrului de Comedie, a menţionat în deschiderea evenimentului, că acest proiect s-a născut din dorinţa de a sprijini tânăra generaţie de creatori de teatru, oferindu-le posibilitatea de a realiza spectacole într-un spaţiu dedicat în mod special lor: „E o bucurie a Teatrului de Comedie şi a mea personală să putem continua acest proiect. În acest spaţiu, înainte să fie Sala Nouă, erau atelierele de tâmplărie ale Teatrului de Comedie. Nu prea aveai curaj să intri. Aşa că mi-am propus să fac pentru regizorii tineri o sală numai a lor. Şi iată că suntem la a zecea ediţie. Doresc să mulţumesc celor care ne-au sprijinit şi ne bucurăm că am putut şi noi să vă ajutăm cu ceva, într-un moment important al vieţii voastre. Ne-am întâlnit aici să rememorăm momentul începutului, dar şi pentru a vedea cu ce ne putem fi de folos unii altora, de acum înainte.”

Invitaţii au subliniat importanţa proiectului, în special pentru faptul că a reprezentat momentul debutului în teatru pentru creatori, dar şi primul concurs de proiecte din Bucureşti dedicat regizorilor de teatru.

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care îşi propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist.

Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoş Alexandru Muşoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiţă-Mândră, Florin Liţă şi alţii. Aceste producţii sunt garanţia unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW