În anul 2017, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 10,3 miliarde lei) reprezentând 1,2% din PIB. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor. La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 72,0% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica.
Potrivit INS, La nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 50,0%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (38,5%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %). În domeniul „ producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul „industria prelucrătoare”, s-au realizat 25,8%, iar sectorul „ captarea, tratarea și distribuția apei” a cheltuit 19,3%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%) şi de cheltuielile pentru protecția aerului (10,0%).
Care protectie? Taierea padurilor? Ucidearea ursilor?