11 septembrie 2001 – ziua când s-a schimbat lumea

Acum 20 de ani, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, la ora 8.46 ora New Yorkului, patru avioane de linie americane erau deturnate aproape simultan și transformate practic în bombe volante de către un comandou de 19 pirați ai aerului. Rând pe rând ele au percutat turnurile de la World Trade Center, fațada de vest a Pentagonului, iar al patrulea avion, care se pare că viza Capitoliul, s-a prăbușit cu pasageri cu tot undeva în apropiere de Pittsburgh (Pennsylvania). Pasagerii acestui zbor s-ar fi bătut cu pirații aerului aflați la bord după ce au fost informați prin telefoane portabile despre celelalte drame. Astfel, în mai puțin de două ore, simboluri ale primei puteri mondiale erau atacate, ucigând aproape 3000 de persoane și rănind peste 6000. Aceste atentate, cele mai ucigașe din istoria modernă, au aruncat atunci întreaga lume sub un șoc ce avea să marcheze un punct de ruptură la intrarea planetei noastre în cel de- al 21-lea secol.

Joe Biden marchează trista comemorare cu un apel la unitate națională

Președintele Biden a ales să nu se exprime la ceremonia de sâmbătă. Vineri, 10 septembrie, spre deosebire de predecesorii săi, el a înregistrat și difuzat o declarație conținând un apel la unitate națională. «În zilele ce au urmat tragediei din 11 septembrie 2001, subliniază Biden în mesajul său, am asistat la eroism pretutindeni. Am văzut ceva foarte rar – un adevărat sentiment al unității naționale. Unitate în reziliență, în capacitatea de a vindeca și repara în fața traumelor. Unitatea în serviciu a generațiilor lui 11 Septembrie care s-au angajat să servească și să protejeze împotriva terorii». ..«Unitatea noastră este ceva ce nu trebuie niciodată să se spargă, ea este ceea ce a făcut din noi ce suntem astăzi… Pentru mine aceasta este învățătura centrală primită de la 11 Septembrie. Unitatea este forța noastră cea mai mare», a subliniat președintele american. El precizează în același timp că unitate nu înseamnă că trebuie ca toți să avem aceeași credință, ci «să avem respect și încredere unii față de alții și pentru această națiune».

Actuala comemorare are loc într-un context dificil pentru președintele Biden, după retragerea trupelor americane din Afganistan și revenirea talibanilor la putere. Evenimente ce au șocat numeroase familii ale victimelor, au redeschis vechile răni. Fără a cita Afganistanul, Joe Biden susține în mesajul sau video că «războiul împotriva terorismului nu se va opri».


- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. „ziua cand s-a schimbat lumea” – vai de mine!

    Dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu „reinstaurarea pacii”, SUA au devenit cea mai agresiva tara de pe planeta, fiecare presedinte american de dupa razboi autorizand „interventii militare”, razboaie in toata regula (Vietnam, Coreea etc.) pe tot mapamondul.
    Cate victime civile („colaterale”) au provocat toate acestea?

    P.S.
    URSS a avut pe tot acest interval razboaie si interventii de numarat pe degete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW