Noua viață la Kabul: populația rămâne suspicioasă după revenirea talibanilor

La trei zile de la ocuparea de către talibani a capitalei afgane, Kabul, locuitorii orașului, relatează corespondentul Agenției France Presse, preluat de «Le Point», «se tem de necunoscut» și par să-și modifice modul de viață, comportamentul. Se tem – este firesc – de riscul revenirii aceluiași tip de regim fundamentalist pe care l-au cunoscut sub talibani în perioada 1996-2001. Femeile sunt rare pe străzile capitalei, iar bărbații și-au schimbat hainele de modă occidentală, revenind la tradiționala ținută afgană, şalvarii. Chiar dacă viața își reia treptat cursul, noii lideri talibani sunt contestați de vicepreşedintele afgan rămas interimar la conducerea țării după fuga din țară a fostului președinte, populația rămâne în continuare suspicioasă. Se tem de vremurile sub talibani – fără jocuri, muzică, reclame cu fotografii atrăgătoare, televizor… tăiatul mâinii celor care fură, uciderea homosexualilor, execuțiile în public. Femeile nu aveau permisiunea de a ieși la muncă, de a ieși în stradă fără a fi total acoperite, fetelor le era interzis să mergă la școală, bărbații obligați să poarte barbă lungă, să poarte îmbrăcămintea tradițională, să asiste la rugăciuni sub pedeapsa cu bătaia.

Frica domină capitala afgană

Marți, nimic nu lăsa să se întrevadă că talibanii intenționează să reintroducă aceeași versiune ultrariguroasă a legii islamice de acum 20 de ani, iar conferința de presă a reprezentanților talibanilor, la care au fost făcute promisiuni ce se îndepărtau de o astfel de perspectivă, a marcat un licăr de speranță că viața va fi altfel. Nimeni însă nu-și asumă deocamdată riscuri, oamenii se tem de necunoscut, a declarat sub anonimat un comerciant. Talibanii, în mici convoaie, patrulează Kabulul. Nu deranjează pe nimeni, relatează corespondenții de presă, dar populația tremură de frică. Televiziunea de stat difuzează în aceste zile doar programe islamice preînregistrate. ToloTV, un canal privat de televiziune de mare succes în ultimele două decenii, transmite acum un serial turc despre Imperiul otoman. A difuzat totuși un jurnal televizat în care o prezentatoare lua un interviu unui lider taliban. Marți, liderii talibani au anunțat o amnistie generală pentru toți funcționarii statului, pe care i-au chemat să-și reia activitatea. «O amnistie generală a fost decretată pentru toți…, deci trebuie să vă reluați viață cu deplină încredere», se spune în comunicatul liderilor talibani. Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat luni, și apoi din nou marți, la o conferință de presă, că femeile nu au motive a se teme de pericole. Le este apărat de asemenea dreptul la educație. Talibanii sunt însă confuzi în privința manierei în care înțeleg să guverneze Afganistanul.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Fa Bill Gates, unde-s robotii tai si intelijenta artificiala AI cu care ziceai ca faci marea resetare a Terrei alaturi de Merkaloaica din Berlina, Macrou si Ursuza Van Der Lemn ? Au ruginit ? Ca ati luat papara de la descultii astia de talibani ! Si ei au aruncatoare de flacari si bazooka. Unde-s dronele voastre intelijente cu care executati orice inamic? S-au ciocnit in aer una de alta ? Mare rusine aceasta infrangere catastrofala a armatelor voastre. Ati imbuliNATO, fa fetit o, fa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW