Instituită printr-un decret la 6 iulie 1880 pentru consolidarea celei de 3-a Republici, 14 iulie constituie pentru francezi un simbol de libertate, dar și o celebrare republicană. Anul acesta, grație demersurilor președintelui Emmanuel Macron și ale echipei sale, viitorul Europei, adaptarea ei la noul context mondial, parada militară a cunoscut o organizare specială, pusă sub semnul Europei.
Celebra paradă militară a avut loc pe cel mai mare bulevard din Paris – Champs Elysées, în prezența președintelui Emmanuel Macron, a cabinetului condus de Edouard Philippe şi a mai multor șefi de stat și de guvern, plus Jean-Claude Juncker, președintele încă în funcțiune al Comisiei Europene. Tema defilării celor peste 4.000 de militari a fost «Să acționăm împreună» și ea are loc, anul acesta, sub semnul cooperării europene. Ea a fost «firul roșu» al acestui 14 iulie în Franța. În fața Brexitului și a dificultăților apărute în relațiile transatlantice, Europa apărării este unul dintre subiectele preferate ale președintelui Macron. «Niciodată, de la al doilea război mondial, Europa nu a fost atât de necesară. Construirea unei Europe a apărării, în strânsă legătură cu Alianța Atlantică, constituită acum 70 de ani, este pentru Franța o prioritate», a explicat Emmanuel Macron în dosarul de presă consacrat Zilei Naționale.
O defilare cu participarea a 4.300 militari din trupele terestre
Nouă avioane Alphajet au deschis evenimentul, desenând pe cer drapelul Franței în binecunoscutele culori albastru, alb și roșu. Spectacolul aerian, de o perfecțiune imbatabilă, ilustrând forța militară și civilă aeriană a Franței, însoțită de elemente de noutate tehnică unică, a durat zece minute, după care, dinspre Arcul de Triumf, a început uriașa paradă militară a trupelor terestre». S-a dat , mai întâi, onorul Iniţiativei Europene de Intervenţie, creată la inițiativa lui Emmanuel Macron, cu scopul de «a dezvolta în rândul statelor europene obiceiul de a acționa militar împreună – de a lucra împreună, a se pregăti împreună pentru a putea interveni acolo unde se decide împreună». Cele zece state care au semnat crearea acestei inițiative sunt: Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania, Finlanda și Portugalia. Defilarea de anul acesta a fost deschisă de dispozitivul ce va purta emblemele celor zece state menționate mai sus. 86 de militari spanioli au fost prezenți la defilare pentru a exemplifica existența unei cooperări europene. Ei au participat recent la o misiune a UE în Mali. Corpul de reacție rapidă european, brigada franco-germană, alte formațiuni militare franco-germane sau Misiunea de formare a Uniunii Europene în Mali au fost de asemenea reprezentate. În total, în afara celor 4.300 de militari (bărbați și femei), la parada de duminică au participat circa 70 de avioane, 40 de elicoptere ce au încadrat cortegiul, între care s-a aflat și un avion de transport A400M german, un C130 spaniol și două aparate Chinook britanice. Au mai defilat 196 vehicule militare, ilustrând de asemenea gradul de pregătire superioară a forțelor armate franceze, 237 cai ce au încheiat parada, precum și noi echipamente reprezentând inovații ale tehnicii militare franceze (drone, roboți, alte echipamente autonome și, mai ales, o platformă volantă inventată de un francez, Franky Zapata, care a pilotat personal inovația sa pe o distanță de câteva zeci de metri deasupra solului în zona în care se află tribuna oficială). Un moment încărcat de o mare emoție a fost programul dedicat răniților și celor și-au pierdut viața în conflicte, războaie pentru onoarea țării. La cei trei supraviețuitori, grav răniți, încă în viață de la al doilea război mondial, nu doar Emmanuel Macron ci și însăși Angela Merkel au coborât din tribuna oficială pentru a le strânge mâna și a le adresa cuvinte de apreciere pentru eroismul lor.