-4.1 C
București
miercuri, 20 ianuarie

Relansarea economică a Europei: Macron și Merkel fac front comun pentru un acord realizabil în iulie

Angela Merkel l-a primit luni, la reședința guvernamentală din Meseberg, lângă Berlin, pe Emmanuel Macron. Moment special ales pentru această întâlnire, cu două zile înaintea preluării președinției semestriale a UE de către Germania.

În ajunul preluării președinției semestriale a UE de către Germania, cei doi șefi de stat au dorit să-și etaleze unitatea în abordarea problemelor europene, începând cu planul european de relansare economică propus de Comisia Europeană (și care cuprinde în cea mai mare parte o inițiativă franco-germană datând încă din luna mai).

“Sperăm să ajungem la o soluție, chiar dacă drumul nostru este încă lung”, a declarat Angela Merkel la conferința de presă comună de la finele convorbirilor cu Emmanuel Macron. Ambii lideri europeni vor ca la summitul european din 17-18 iulie să se ajungă la un compromis în ceea ce privește planul de relansare economică în valoare de 750 miliarde de euro, propus de Comisie, precum și asupra bugetului pe termen lung al UE. Angela Merkel și în aceeași măsură Emmanuel Macron doresc ca la summitul respectiv să convingă țările UE cu reputația de “frugale”(de fapt zgârcite) – Olanda, Danemarca, Suedia și Austria – că și ele au de câștigat de pe urma planului de relansare european. Președintele Macron consideră că aceste țări nu au de pierdut. Dimpotrivă, a adăugat el, nu au niciun interes să blocheze planul de relansare, subliniind că și ele sunt beneficiare ale pieței unice europene.

Angela Merkel, cea care de fapt va asigura președinția Uniunii Europene în următoarele șase luni, relevă corespondentul RFI la Berlin, a dorit să rămână fidelă tradiției sale de negociatoare și a evocat în discuțiile cu președintele francez unele modificări la planul de relansare propus de Comisia Europeană, în mod evident cu scopul de a se depăși reticențele unora dintre țările membre ale Uniunii. S-a conturat deja o soluție în problema ridicată de țările așa-numite “frugale” privind condiționalitatea ajutoarelor destinate țărilor cel mai grav lovite de coronavirus.

Așteptările sunt extrem de importante

Este bine știut, a spus doamna Merkel, dacă Franța și Germania propun un compromis, nu este sigură ajungerea la un compromis, la un acord european, dar dacă țările noastre au divergenţe, Europa nu va face în mod sigur progrese. Textul propus de Bruxelles, a afirmat domnia sa, ar putea fi modificat la următoarele negocieri dar, în final, fondul aprobat trebuie să vină în ajutorul țărilor care riscă să fie cel mai lovite de consecințele economoice ale pandemiei. Dna Merkel a recunoscut că, până la un acord, trebuie depășite multe alte obstacole, dar “legarea acordării de fonduri de operarea unor reforme în țările beneficiare de ajutor pare a fi o propunere inteligentă, care va permite ajungerea la un acord, depășind divergenţele”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW