Sunt convins că mulți dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați fost victimele teoriei ” rutei ocolitoare ”.
Nu se poate ca pe parcursul unor călătorii să nu fi fost măcar odată opriți de echipaje ale poliției pentru a vă spune în limbajul de super lemn al comunicatelor polițienești că ”pe fondul nerespectării condițiilor de mers, participanții la traficul rutier ( adică dumneavoastră) trebuie să continue deplasarea pe o rută ocolitoare”.
Să definim ce înseamnă ” rută ocolitoare” în România.
Ruta ocolitoare este un drum mult mai lung și mai periculos decât șoseaua principală. De obicei sunt drumuri de interes județean sau chiar local, prost întreținute și periculoase prin prezența animalelor nesupravegheate, a căruțelor și a bicicletelor.
Ruta ocolitoare înseamnă deci pentru ”participanții la trafic” mai mult timp, mai mult carburant, mai multă oboseală și posibilitate mai mare de accidente.
Într-o țară fără infrastructură modernă și bine întreținută cum este România, ruta ocolitoare nu poate fi nimic altceva decât condiții și mai dificile pentru circulație decât cele care, de bine de rău, le avem pe șoselele principale de interes național.
Ruta ocolitoare nu este deci doar dovada înapoierii sistemului nostru de infrastructură, ci și dovada lipsei de considerație și respect pe care poliția o manifestă față de ”participanții la trafic” pe care îi obligă să-și complice viața uneori și datorită incapacității ei de a ”fluidiza traficul” atunci când este cazul.
Surprinzător, am remarcat apariția ” rutei ocolitoare” acolo unde mă așteptam cel mai puțin, la domnul ministru al sănătății, doctor Nelu Tătaru.
Iată ce zice domnia sa la 30 iunie 2020 :
”Dacă prin absurd s-ar ”închide” Mamaia, Vama Veche și Valea Prahovei din cauză că nu se respectă regulile din pandemie, am putea redescoperi și noi România și nu ne-am mai duce doar în aceste destinații atât de bătătorite.
Am afla și noi că în România există locuri pe cât de frumoase, pe atât de puțin vizitate, pentru că românul știe una și bună: Valea Prahovei și Mamaia. Sunt locuri în țara noastră care abia așteaptă să le vizitați, dar nu se bucură de atâta popularitate.
Dacă am înțelege că există și alte destinații fanstastice în România, s-ar putea dezvolta turismul mult mai mult. De exemplu: Valea Buzăului. La intrarea din Buzău, când vii dinspre Brașov, te lovește un peisaj care te va impresiona. Ați auzit de Focurile Vii? De Ansamblul Rupestru de la Aluniș? Tabăra de sculptură Măgura? Lacul Mocearu? Barajul Siriu? Lacul Vulturilor? Muntele de Chihlimbar? Vulcanii Noroioși? Platoul Meledic? Dacă nu ați auzit de așa ceva, faceți o plimbare pe Google Maps și convingeți-vă că merită să le vedeți. Fiecare județ are minunile sale care merită vizitate, dacă încercăm să vedem că în România mai există și altceva în afară de litoral și Valea Prahovei, unde trebuie să stai într-un trafic de coșmar ca să ajungi la destinație. Și parcă nu vrei să-ți petreci concediul printre mașini…”
Mai întâi, să remarcăm o schimbare de ton. Ca membru al Triumviratului care conduce azi România, dl. Tătaru a renunțat, la fel ca dl. Rafila, la tonul apocaliptic. Numai dl. Raed Arafat a rămas generator de spaimă și bau-bau practicând mult condamnata politică de ”biopower” prin care dorește să stăpânească tiranic pasagerii avionului său imaginar prin propagarea fricii de moarte. Numai domnia sa ne mai atenționează cu degetul că poate deveni Dumnezeu decizând cine moare și cine trăiește.
Domnul ministru Tătaru a devenit uman și poet. Ne prezintă frumusețile patriei nu doar ca un ghid turistic, ci chiar cu inflexiuni stilistice demne de mirificul peisaj al „Dumbravei minunate” a lui Sadoveanu.
Foarte lăudabilă intenția domnului ministru de a ne oferi ” rute ocolitoare” ale Văii Prahovei sau ale Mamaiei, dar oare s-a gândit domnia sa la efectele economice ale acestei oferte turistice pe care ne-o face S-a gândit oare și la înșelătoria la care sunt supuși reprezentanții industriei turismului de pe Valea Prahovei și de la Mare?
Nu trebuie să uiți când faci astfel de ”oferte de rute ocolitoare” de la nivelul cel mai înalt al deciziei politice că implicit generezi un factor de influență asupra pieței.
”Nu mergeți acolo, ci dincolo” este un act de implicare a deciziei politice în mecanisml pieței, este un atac la mecanismul concurențional al pieței de turism ( HoReCa).
Este extrem de periculos pentru parcursul de relansare al economiei românești transformarea coronovirusului într-un factor de deteriorare al sistemului pieței concurenționale prin practici de intervenție statală.
”Oferta” domnului ministru poate fi considerată și ca o înșelătorie la adresa întreprinzătorilor din turismul de la Mare și de pe Valea Prahovei.
Nu este o înșelătorie a obliga pe acești întreprinzători să investească masiv pentru a respecta regulile impuse de pandemie ca apoi să nu-ți mai pese de efortul lor, trimițând turiștii în alte zone? Nu este o înșelătorie să promiți posibilitatea reluării activității pentru a se putea recupera investițiile iar ulterior să le gonești clienții?
Apropos de ”rute ocolitoare” : multe se pot ocoli, dar logica economică, niciodată.