12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

15 țări asiatice, între care și China, au semnat cel mai mare acord de liber-schimb din lume

15 țări din Asia și Pacific, impulsionate de China, au semnat duminică cel mai mare acord comercial din lume. Evenimentul a avut loc la încheierea summitului virtual al țărilor ASEAN (Asociația națiunilor asiatice) și el poartă numele de Parteneriat regional economic global (RCEP). Este, potrivit publicației “La Tribune”, “acordul comercial cel mai important din lume în termeni de Produs Intern Brut și privește mai bine de 2 miliarde de locuitori ai planetei. El vizează crearea unei gigantice zone de liber-schimb între 10 state membre ale ASEAN (Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaysia, Filipine, Vietnam, Birmania, Cambodgia, Laos, Brunei), China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

“Sunt bucuros că, după opt ani de negocieri complexe, putem încheia acum negocierile privind RCEP”, a declarat Nguyen Xuan Phuc, a cărui țară asigură președinția turnantă a ASEAN.

Complementaritate cu “noile drumuri ale mătăsii”

Acest pact, a cărui idee datează din 2012, susțin mai mulți comentatori ai presei occidentale, este considerat un “răspuns chinez la o inițiativă americană în prezent abandonată”, preluată ulterior de cunoscutele planuri privind “noile drumuri ale mătăsii”. Potrivit profesorului Alexander Capri de la Business School din Universitatea Națională din Singapore, RCEP este, “într-un fel, un element complementar al instrumentului far al strategiei de influență a Beijingului în lume”.

“În circumstanțele actuale”, a declarat premierul chinez Li Keqiang, “faptul că RCEP a fost semnat după opt ani de negocieri arată că multilateralismul este calea cea bună și reprezintă direcția bună a economiei mondiale și a progresului omenirii”.

RCEP, ai cărui membri reprezintă 30% din PIB-ul mondial, va fi “o etapă majoră pentru liberalizarea comerțului și a investițiilor în regiune”, a estimat Rajiv Biswas, economist șef pentru Asia și Pacific al grupului de consultanță IHS Markit. Înseamnă armonizare a procedurilor pentru întreprinderi, costuri reduse pentru export.

Contextul dificil al noului acord

Semnarea RCEP intervine în contextul unei puternice crize economice cauzate de epidemia de Covid-19 în cele 10 țări membre ale ASEAN. Acestea așteaptă mult de la acest acord care îi poate permite o stimulare a economiei prin reducerea prețurilor la export sau prin armonizarea procedurilor în întreprinderi. Unele țări luptă încă din greu împotriva pandemiei și speră că RCEP le va ajuta să reducă costul pandemiei care le-a lovit puternic economiile. “Covid-19 a reamintit acestei regiuni cât de important este comerțul, iar guvernele au devenit mai dornice ca oricând să aibă creștere economică pozitivă”, a declarat Deborah Elms, director executiv al Asian Trade Center, cu baza în Singapore.

Marii absenți din RCEP sunt India și Statele Unite. India se teme de concurența mărfurilor chineze, dar surse informate nu exclud posibilitatea alăturării în curând și a acestei țări la acest acord. Cu Statele Unite, alta este situația. În ianuarie 2017, Donald Trump a retras America din Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP) promovat de predecesorul său, Barack Obama. Sunt nu puțini comentatori economici care nu exclud, ba chiar așteaptă ca Joe Biden să se angajeze mai mult în această regiune.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW