151 de persoane condamnate la închisoare pe viață în Turcia, după puciul eșuat din 2016

Un tribunal turc a condamnat joi la închisoare pe viață un total de 151 persoane, la capătul unui proces intentat în urma puciului nereușit din 2016, urmat de epurări de o amploare fără precedent în această țară.

Potrivit agenţiei de presă DHA, printre cei condamnați, 128 au primit condamnarea pe viață «agravată», iar 23 au fost condamnați la închisoare pe viață pentru «tentativă de răsturnare a ordinii constituționale, asasinat și tentativă de asasinat». 33 persoane au fost eliberate, iar 27 au porimit pedepse cu închisoare pe termene de până la 20 ani, acuzați de «apartenența la o organizație teroristă». Potrivit relatărilor corespondenților presei străine, mai multe sute de persoane s-au reunit – într-o atmosfera tensionată – în fața clădirii unde avea loc anunțarea sentinței. Ministrul turc al Justiției, Abdulhamit Gul, s-a felicitat pentru condamnările pronunțate, salutând «modul exemplar» de acțiune din partea justiției.

55.000 de persoane arestate

Tentativa de lovitură de stat din vara anului 2016 sa soldat de asemenea cu 250 de morți și mii de răniți. Așa cum s-a spus la vremea respectivă, regimul de la Ankara a imputat tentativa de răsturnare a președintelui Erdogan fostului său aliat, predicatorul Fethullah Gulen, instalat de mai bine de 20 ani în Statele Unite. Ankara cere în continuare extrădarea personajului care neagă orice implicare în evenimentele din 2016 în Turcia. Procedurile judiciare declanșate după tentativa de lovitură de stat au fost de o amploare fără precedent în această țară. 55.000 de persoane au fost atunci arestate, urmate de epurări de asemenea de o anvergură impresionantă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW