marți, 31 martie, 2020
4.4 C
București

Rachete lansate în apropierea ambasadei americane din Bagdad

Trei rachete s-au abătut în noaptea de sâmbătă spre duminică în imediata apropiere a misiunii diplomatice americane din Bagdad, a anunțat Comandamentul militar irakian. Concomitent, relatează “Le Monde” citând France Presse, o rachetă a provocat distrugeri serioase și într-un “centru de susținere logistică al lui Hachd Al-Chaabi”, o coaliție de paramilitari pro-Iran, integrată în forțele de securitate, a informat de asemenea Comandamentul militar. Comunicatul nu precizează însă dacă rachetele lansate în două zone foarte apropiate una de alta au făcut parte din aceeași salvă.

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă noaptea la Bagdad, spune “Le Monde” și France Presse, face parte din valul fără întrerupere – începând din luna octombrie – al atacurilor cu rachete împotriva soldaților, diplomaților sau bazelor Statelor Unite din Irak. Niciunul dintre cele 19 atacuri ce au avut loc începând din 28 octombrie nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză facţiunile militare pro-Iran. Din păcate, acest gen de atacuri cu rachete împotriva militarilor, diplomaților, bazelor americane s-au multiplicat și au ucis un angajat al americanilor și un soldat irakian. Numărul răniților americani, deloc neglijabil.

Pericolul reprezentat de facţiunile pro-iraniene

Tensiunile dintre Washington și Teheran, aliați ai Irakului, au degenerat la finele anului trecut, pe solul irakian, până la uciderea generalului iranian Ghassem Soleimani, arhitectul de fapt al forței iraniene, la ordinul președintelui Trump. Riposta iraniană a fost severă: o ploaie de rachete lansate asupra unei baze irakiene rănind aproximativ 100 militari. Facţiunile lui Hachd Al- Chaabi, care și-au pierdut liderul, Soleimani, au promis și continuă să amenințe cu răzbunarea împotriva Statelor Unite. În plus, parlamentul irakian, unde Hachd Al-Chaabi este a doua forță ca număr de deputați, a cerut deja expulzarea celor 5.200 soldați americani din Irak. Sâmbătă, una dintre facţiunile pro-iraniene cele mai radicale, Noujaba, a transmis pe Twitter că “a decis numărătoarea inversă înaintea dobândirii suveranității Irakului și de răspunsul ce urmează să-l dea forțelor de ocupație americane”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

Sindicatele solicită autorităților să înceapă un dialog deschis

„Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existența umană și este însoțită de o criză...

Zentiva va crește producția de metamizol sodic cu până la 300%

Zentiva își ajustează procesele pentru a majora producția de metamizol sodic, ca răspuns la cererea crescută din...

TRENDING