Din ce in ce mai multi oameni sunt indrumati catre o clinica de fizioterapie pentru diverse proceduri de recuperare. Timpul petrecut la birou, poluarea, mancarea nesanatoasa si o multime de alte cauze pot duce la situatii extrem de neplacute, in care fizioterapia devine singura optiune eficienta. Pentru a sti mai multe despre aceasta, citeste informatiile din acest articol.
Iata ce trebuie stiut despre fizioterapie
Fizioterapia cuprinde mai multe tratamente si proceduri prin care se pot obtin rezultate precum imbunatatirea mobilitatii si a aparatului locomotor, care pot fi afectate in urma unui accident, a procesului de imbatranire sau a unor afectiuni cronice, reducerea durerilor generate de afectiunile musculare si articulare sau imbunatatirea fortei musculare.
In general, fizioterapia acopera o varietate mare de proceduri, cum ar fi electrostimularea, drenajul limfatic, masajul sau terapia cu laser.
Afectiuni tratate cu ajutorul fizioterapiei
Exista mai multe afectiuni asupra carora fizioterapia are efecte extrem de benefice.
- Afectiunile oaselor si ale articulatiilor, precum si cele ale tesuturilor moi
Aproape orice durere reumatica, de coloana, gat, umeri sau picioare, poate sa fie ameliorata prin tehnici fizioterapeutice.
Rezultate pozitive apar si in cazul unor probleme precum scolioza, lordoza, bursita, entorsa, sindromul de tunel carpian sau diverse fracturi.
- Afectiuni neurologice
Persoanele care sufera de nevralgii cervicobrahiale, nevrite, pareze sau alte afectiuni ale nervilor pot, de asemenea, sa se bucure de pe urma procedurilor fizioterapeutice.
- Afectiuni ale aparatului urogenital
Pe lista cu afectiunile asupra carora se poate actiona cu ajutorul fizioterapiei se numara si unele ginecologice sau cele din zona prostatei.
In general, procedurile de acest tip nu trateaza, ci doar amelioreaza simptomele problemelor medicale. Totusi, au marele avantaj de a fi neinvazive si de a nu avea efecte adverse.
Punctual, prin fizioterapie pot fi vindecate probleme precum intinderile musculare, atrofiile muschilor, artrita, spondiloza, gonortroza, discopatia vertebrala, hernia de disc, tensiunea arteriala, sinuzita, amenoreea, prostatita sau pielocistita.
Contraindicatii ale fizioterapiei
Fiind o procedura neinvaziva si sigura, cel mai adesea, nu exista contraindicatii. Exista, totusi, anumite situatii punctuale in care fizioterapia nu este recomandata. Anumite tipuri de masaj nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece pot duce la cresterea tensiunii arteriale. In schimb, se mai pot folosi cazi cu hidromasaj de la Sensodays pentru recuperarea dupa diferite accidentari, avand specificatii de top.
In plus, in momentul in care se aplica tehnicile fizioterapeutice, este bine sa se tina cont de patologia fiecarei persoane in parte.
Cele mai intalnite tipuri de fizioterapie
Exista mai multe tipuri de fizioterapie, insa cele mai utilizate sunt terapia medicala, precum si exercitiile terapeutice.
De asemenea, tot in categoria fizioterapiei sunt incluse urmatoarele tehnici:
- Tractiunile – Sunt cea mai recomandata solutie in cazul herniei de disc;
- Electroterapia – Este o solutie prin care poate fi recapatata forta musculara;
- Terapia cu laser – Atunci cand apar leziuni musculare sau la nivelul tesutului conjunctiv laserul este cel mai indicat. In astfel de cazuri, poate fi recomandata si terapia cu ultrasunete;
- Terapia rece sau calda. Este o terapie prin care se raceste sau se incalzeste o anumita zona, pentrru a se indeparta inflamatiile si umflaturile sau pentru a se elimina spasmele musculare;
Fizioterapia este, asadar, o solutie in foarte multe probleme medicale si merita sa fie luata in calcul.