Problemele de ordin psihologic si psihic se rezolva la medic. La o simpla cautare pe Google vom gasi cel putin patru specialisti care ar putea sa ne ajute. Avem psihologi, psihoterapeuti, psihiatri si consilieri psihologici. De multe ori lumea confunda specializarile intre ele si nu stie cui sa se adreseze si unde sa mearga daca are o problema reala de ordin psihologic si psihic.
Ca sa stiti unde sa va adresati data viitoare cand va confruntati cu o anumita tulburare psihica, psihologica vom explica in continuare termenii amintiti.
Psihologul e medicul care a urmat o facultate de psihologie si un program de masterat, unde s-a specializat. De acolo medicul iese psiholog clinician, vocational sau chiar scolar, de exemplu. Ca sa ajungi sa te numesti psiholog si sa ai experienta necesara ca sa ajuti la randul tau oameni cu probleme e nevoie de multa practica. Psihologul va putea oferi o evaluare psihologica, pune diagnostic, face un profil de personalitate, evalueaza existenta unor calitati.
Mai intalnim si consilieri psihologici pe langa psihologi. Ei incearca, prin interventie psihologica, sa optimizeze, sa rezolve niste probleme emotionale, sa ajute la cunoasterea personala mai buna. Se vor ameliora probleme psiho-emotionale si de comportament. A nu se confunda cu psihoterapia. Medicul care ofera consiliere psihologica este doar psiholog, el se concentreaza mai mult pe optimizarea si dezvoltarea personala, pe patologii somatice, pe probleme subclinice.
Psihoterapeutul a terminat psihologia sau medicina, s-a specializat pe psihoterapie. El este si cel mai cautat dintre toti cei amintiti aici pentru ca poate trata prin psihoterapie suferinte psihice, situatii de viata si multe altele. Un psihoterapeut nu urmareste o diagnosticare corecta, el vrea doar sa inteleaga persoana din fata si sa gaseasca solutii, sa le ofere, pentru rezolvarea unor probleme existente.
Ca sa ajunga sa practice meseria de psihoterapeut un medic va trebui sa urmeze cursurile unei facultati de profil, sa aiba si cursuri legate de analiza de formare sau de dezvoltare personala. Pana la oferirea de solutii altora psihoterapeutul trebuie sa se cunoasca pe sine si sa isi rezolve siesi problemele existente.
Daca nu ai trecut prin psihoterapie si nu ai toate problemele tale rezolvate e foarte periculos sa pretinzi ca poti ajuta pe altii. Ai nevoie de ani buni ca sa ajungi un psihoterapeut bun, trebuie sa fii si un bun clinician, sa realizezi evaluari psihologice inainte de a stabili un tratament psihoterapeutic.
Psihoterapeutii pot conduce interviuri clinice structurate, libere, pot sa se foloseasca de scale clinice scurte, au un cuvant de spus in psihoterapia de cuplu, individuala, dar pot organiza si cursuri, sedinte de psihoterapie online si workshop-uri in limitele competentelor detinute. La baza sedintelor de psihoterapie stau niste tehnici si instrumente pe care psihoterapeutii le vor folosi ori de cate ori au ocazia ca sa isi atinga scopul.
De multe ori psihoterapeutul ajunge sa colaboreze cu psihiatrul daca apar patologii mai complexe. Multi pacienti au nevoie de psihoterapie, dar toate instrumentele si tehnicile folosite nu vor fi suficiente, va fi nevoie si de tratament medicamentos.
Cu medicamente luate pe baza retetei de la psihiatru pacientul poate reactiona mai bine la stimulii intalniti in cadrul sedintelor de psihoterapie. Dar e valabila si reciproca, psihiatrul poate apela la un psihoterapeut pentru evaluari ale personalitatii si pentru o mai buna nuantare a diagnosticului psihiatric.
Importanta psihoterapeutului este una covarsitoare in incercarea de a trata pacienti cu simptomatologie grava, severa. El are toate tehnicile necesare si practica necesara pentru a conduce pacientul pe o directie corecta, fara anumite medicamente prescrise, fara efecte adverse. Psihoterapeutul va incerca prin tot ce stie si tot ce are la indemana sa „vindece” pacientul si sa evite orice schimbari de comportament in viitor.
Medicul psihiatru este absolvent al facultatii de medicina si a ales ca specializare psihiatria. El poate da retete si poate prescrie medicamente pentru diverse tulburari psihice, el ofera un diagnostic corect pentru orice tulburare de comportament, tulburari psihice. Psihoterapeutul se foloseste de cuvant si de tot ce a invatat in facultate pentru a schimba gandirea si modul in care actioneaza un pacient care se prezinta in cabinet.
Asadar mergem la psihoterapeut cand avem probleme in cuplu, cand simtim ca nu mai putem face fata provocarilor vietii. Ne adresam psihologului pentru o evaluare si ajungem intr-un final si la psihiatru, daca psihoterapeutul si psihologul ne-au recomandat acest lucru sau nu vedem o ameliorare a simptomatologiei existente.
Psihoterapia s-ar putea sa rezolve multe dintre problemele noastre, psihologia ne va ajuta sa ne descoperim si sa ne cunoastem mai bine, sa ne evaluam propria persoana, in vreme ce psihiatria va corecta orice fel de dezechilibru psihic si chiar chimic, aparut la nivelul creierului uman.