Puiul este un aliment de bază care se găsește în frigiderul tuturor din întreaga lume. Ca valori nutriționale, carnea de pui este o sursă excelentă și importantă de proteine animale, precum și o sursă bună de vitamine B, fier, potasiu și seleniu.
Există mai multe modalități de a găti carnea de pui. Dar fiecare modalitate influențează într-o mică sau mai mare măsură cantitatea de beneficii pentru sănătate atunci când este consumat. Adică, valorile nutriționale se pot pierde prin gătire.
De exemplu, dry cooking-ul (gătirea uscată) la temperaturi foarte ridicate (250 de grade Celsius) pentru o perioadă îndelungată pot duce la producerea unor substanțe chimice nocive. Dacă nu vrei să se întâmple acest lucru, ți-am pregătit 3 trucuri pentru a găti sănătos carnea de pui:
- Prepararea la abur
Gătirea cărnii de pui la abur este o metodă sănătoasă și rapidă de preparare a unei mese delicioase cu toți nutrienții necesari pentru organism. Pentru această metodă, poți utiliza un vas de aburire și o oală cu apă fierbinte. Alternativ, poți obține aceleași rezultate gătind carnea de pui într-un cuptor hibrid cu funcție specială de abur.
Aburul împiedică formarea crustei delicioase, dar nesănătoase, pe suprafața puiului. Acest aspect reduce uscarea cărnii pentru a produce un rezultat delicat și zemos. Tot ce trebuie să faci este să așezi carnea de pui în vasul de aburire deasupra celui cu apă fierbinte.
- Prepararea puiului prin fierbere
Fierberea puiul implică direct introducerea acestuia în oala cu apă fierbinte până când este gătit complet.
Poți felia sau tăia puiul în bucăți mai mici pentru a reduce timpul de gătire și pentru a asigura o gătire uniformă. Pentru a adăuga aromă, marinează puiul înainte de a-l pune la fiert. Poți găsi o multitudine de rețete simple cu carne de pui pe care să le pregătești pentru o masă sănătoasă și echilibrată.
Alternativ, adaugă diferite ierburi aromate și condimente în apa fierbinte pentru a infuza aroma în timpul gătirii.
- Prepararea puiul la grătar
Dacă îți place carnea la grătar, aceasta este încă o metodă sănătoasă pentru a servi un pui delicios la masa de prânz. Dar totul depinde de ingredientele suplimentare pe care le folosești în prepararea puiul la grătar. În caz contrar, s-ar putea ca rezultatul final să fie la fel de gras precum prepararea puiului într-o tigaie cu mult ulei.
Pentru a minimiza grăsimea suplimentară, cea mai bună metodă este să ungi carnea de pui cu ulei de măsline înainte de așezarea pe grătar. Uleiul de măsline conține o cantitate bună de grăsime nesaturată pe bază de plante.
O altă metodă de a maximiza aroma puiului la grătar fără a adăuga prea multe calorii suplimentare este de a marina carnea în prealabil. Poți utiliza condimente proaspete, ierburi, verdețuri și oțet.
Puiul este o sursă importantă și nutritivă de proteine animale și minerale esențiale, cum ar fi fierul și potasiul.
Mai sigure sunt metodele de gătit amintite mai sus. Bucură-te de mese delicioase și sănătoase!