A 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a reunit la Sibiu, sub sloganul ‘Arta de a dărui’, 3300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări, care au prezentat în 75 de spaţii de joc nu mai puţin de 575 de evenimente.
Numărul spectatorilor a bătut recordul de până acum, ajungând la 72.000 de partipanţi zilnic, iar în ultima zi de festival au fost înregistraţi 123.000 de spectatori.
Spectacole de teatru, dans, circ contemporan sau operă, din ţări precum Japonia, China, SUA, Canada, Sultanatul Oman, Kuweit, Suedia, Grecia, Italia, Spania sau Germania, toate au făcut parte din programul FITS 2019 şi au contribuit la diversitatea şi multiculturalitatea evenimentului. Sezonul România-Franţa 2019 a adus în prim-plan o prezenţă franceză importantă: 17 companii de teatru de renume şi peste 70 de momente cheie francofone dedicate artelor spectacolului fiind prezentate în cadrul acestei ediţii a FITS.
Unele dintre cele mai aşteptate evenimente prezentate la această ediţie au venit de la Maly Drama Theatre-Theatre of Europe, St-Petersburg, Russia; Dramaten – The Royal Dramatic Theatre Of Sweden; Theatre de la Ville-Paris; Contemporary Legend Theatre; Thalia Theater; Fly Theatre; Matsumoto Performing Arts Centre; Yamamoto Noh Theater; Emilia Romagna Teatro Fondazione-Pippo Delbono Company; Ballet Flamenco Jesús Carmona; Vertiogo şi Batsheva Dance Company.
Sidi Larbi Cherkaoui (coregraf, dansator), Pippo Delbono (actor, regizor), Stan Lai (dramaturg, regizor), Maia Morgenstern (actriţă de film şi teatru), Emmanuel Demarcy-Mota (actor, regizor), Michael Thalheimer (regizor) sunt cei şase artişti care completează Aleea Celebrităţilor în acest an.
Premiul ‘Virgil Flonda’ i-a fost acordat lui Florin Piersic Jr., iar premiul ‘Iulian Vişa’ a ajuns la Andrei şi Andreea Grosu.
Producţia tehnică este în continuare cea mai complexă parte a organizării festivalului şi presupune o mobilizare de forţe uriaşă, având în vedere dinamica montării producţiilor invitate şi condiţiile meteo. În total, pentru cea de-a 26-a ediţie FITS s-au folosit 1600 m3 de heliu, 26 de tone de contragreutăţi, 350 de garduri metalice, 14 video proiectoare, 124 de microfoane şi lavaliere sau 260 de reflectoare utilizate zilnic pentru spectacolele de stradă în timp ce pentru spectacolele Indoor s-au aprins zilnic peste 1000 de reflectoare şi lumini inteligente.
De asemenea, au fost contruite opt structuri de tip layer pentru producţiile prezentate în Piaţa Mare sau Piaţa Mică şi s-au construit două scene speciale pentru unele dintre cele mai râvnite producţii ale ediţiei, ‘Hamlet-ul lui Dodin’ şi ‘Peer Gynt’.
În continuare, pe lângă spectacolele programate în timpul verii de TNRS, publicul este aşteptat şi la Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, muzeul digital care ne dă acces la lucrările din 12 muzee celebre din Franţa, la un spaţiu de realitate virtuală unde se pot viziona cu ajutorul ochelarilor de VR filme realizate de canalul ARTE şi la FabLab, locul dedicat creativităţii. Experienţa este facilitată de Samsung şi dARe by Samsung. Expoziţia este deschisă la Casa Artelor (Piaţa Mică, nr 21).
Un alt eveniment important din programul FITS este expoziţia chineză Lantern Festival – China în 20 de legende, care are ca subiecte elemente din cultura chineză, iar superbele lampioane vor ilumina Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului de miercuri până duminică, până în 4 august, zilnic, între orele 20:00 şi 00:00.