Este din ce în ce mai frig, iar nivelul de umezeală este destul de ridicat în multe zile. Iarna este cu siguranță cel mai dificil anotimp pentru a te motiva să alergi sau să faci sport în general.
Deși sunt o provocare, activitățile în aer liber pot fi continuate în sezonul rece, dacă respecți câteva reguli pentru a avea grijă de sănătatea și bunăstarea ta. În plus, poți să le variezi cu sportul indoor, în zilele prea urâte.
Iată mai jos câteva sfaturi pentru a continua să faci sport în timpul iernii și a te menține într-o formă fizică maximă.
Echipează-te corespunzător
De cele mai multe ori, oamenii renunță la astfel de activități pentru că le este frig sau nu au echipamentul potrivit pentru a face față vremii mai capricioase decât în restul anului.
Deși este o investiție semnificativă, echipamentul sportiv de calitate își va dovedi valoarea în timp.
Lenjerie din lână merinos, termoreglabilă, o pereche de jambiere de calitate, un pulover și o jachetă pentru alergat care să asigure o bună ventilare a aerului, astfel încât să fii protejat, dar să nu-ți fie prea cald și să transpiri, sau geaca Softshell, potrivită pentru hiking, sunt necesare pentru un echipament bun atunci când vrei să faci sport afară.
Nu uita de protejarea extremităților: încălțămintea potrivită în sezonul rece pentru sportul pe care îl practici, șosete termoreglabile, căciulă și mănuși pentru zilele foarte reci.
Dacă ești bine echipat, nu vei mai suferi de frig și îți vei recăpăta plăcerea de a face activități fizice în aer liber. Este important să te simți confortabil în ținuta de sport pentru a te bucura cu adevărat de ieșirile tale.
Variază activitățile fizice
Dacă în unele zile nu îți vine pur și simplu să ieși din casă din cauza frigului, nu te simți vinovat. Poți alterna cu activități fizice indoor, precum fitness, yoga, crossfit, înot etc. Alegerea îți aparține, în funcție de nivelul de dificultate, intensitate și de timpul de care dispui.
Pe de altă parte, iarna poate fi o perioadă excelentă pentru a încerca un nou sport. Orice alegi, îți va permite să-ți menții tonusul muscular, un lucru util la reluarea activităților fizice afară.
Organizează-te
Zilele sunt mai scurte, iar acesta ar putea să fie unul dintre motivele pe care le invoci pentru a demonstra că nu îți ajunge timpul să mai faci și sport.
Nimic nu este dificil, ai nevoie doar de puțină organizare. Sportul este un timp alocat propriei persoane, deci trebuie să fie inclus în agendă alături de alte sarcini pe care le ai, profesionale și personale.
Dacă nu ți-e frică să alergi noaptea, amintește-ți că ai nevoie de haine reflectorizante. În caz contrar, poți încerca în pauza de prânz, precum și în weekend. Ceea ce trebuie să reții este că sportul are menirea de a te face să te simți bine. Dacă devine o sursă de stres, îți vei pierde treptat din dorința de a-l practica.
Ai grijă la alimentație
Atunci când temperatura corpului scade din cauza frigului, consumul de energie crește. În plus, ai nevoie de energie pentru a încălzi și umidifica aerul pe care îl respiri în timpul activităților sportive. Înainte de a face sport în aer liber, cu o jumătate de oră, ia o gustare bogată în carbohidrați, cu o cantitate moderată de proteine și puține grăsimi.
Ceai fierbinte cu miere, o farfurie de paste, un bol cu terci fierbinte din fulgi de ovăz, o clătită caldă. Poți lua o gustare pe drum, precum un baton energetic sau granola.
Nu uita de o bună hidratare cu ajutorul unor băuturi călduțe. După ședința de sport, o cană de ciocolată sau de lapte cu miere fierbinte sunt ideale pentru refacerea după efort.
Toată lumea suferă din cauza pierderii tonusului în această perioadă a anului. Frigul te poate face să nu vrei să ieși din casă, însă, cu cât vei sta mai mult la interior, cu atât este mai probabil să te îmbolnăvești. Echipează-te corespunzător și hidratează-te suficient și ieși să faci sport. Este o bună modalitate de a avea o stare psihică bună.