Ananasul este un fruct bogat în nutrienți. Acesta conține cantități mari de fibre, mangan, vitamina C, vitamina B6, cupru, tiamină, compuși antioxidanți, dar și alte substanțe nutritive.
Consumul frecvent de ananas se poate asocia cu anumite beneficii pentru organism. Totuși, este important să urmezi o alimentație echilibrată și variată pe termen lung, în loc să te focusezi pe alimente individuale.
Iată ce efecte pozitive poate avea includerea ananasului în dietă!
- Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Printre cele mai importante beneficii ale ananasului se numără capacitatea antioxidantă puternică. Acesta conține cantități importante de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, beta-caroten, compuși fenolici și flavonoide (1). O cană umplută cu bucăți de ananas asigură doza zilnică recomandată de vitamina C (2).
Acești compuși scad inflamația și stresul oxidativ din organism, ambele fiind asociate cu bolile cronice și procesele de îmbătrânire. Stresul oxidativ apare din cauza radicalilor liberi prezenți din abundență, care deteriorează celulele (1). Radiațiile, fumatul, alimentația dezechilibrată sunt câțiva factori care promovează producția de radicali liberi (2).
Prin efectele antioxidante și antiinflamatorii, compușii din ananas reduc riscul de cancer și boli cardiovasculare. De asemenea, s-a dovedit că bromelaina, o enzimă din ananas, ar putea avea o acțiune antitumorală (1).
- Poate susține digestia
Bromelaina este o enzimă care se găsește în compoziția ananasului și are rol în digestia proteinelor din carne. Aceasta acționează prin descompunerea proteinelor în molecule mai mici (aminoacizi și peptide), care sunt ușor absorbite. Astfel, ananasul susține digestia. De aceea, în anumite culturi, acesta se servește alături de preparate care conțin carne (1).
- Poate îmbunătăți imunitatea
Antioxidanții, vitaminele, mineralele și bromelaina reduc inflamația din organism, un proces al sistemului imun. În plus, vitamina C regăsită în compoziția sa are un rol important în imunitate. S-a dovedit că un consum regulat de ananas scade riscul de infecții virale și bacteriene. De asemenea, bromelaina poate stimula sistemul imunitar să producă anumite molecule care cresc eficiența celulelor albe împotriva celulelor canceroase (1, 2).
- Poate reduce simptomele artritei
Există mai multe tipuri de artrită, majoritatea fiind caracterizate de inflamație la nivelul articulației. Studiile au arătat că bromelaina din ananas, administrată ca supliment alimentar, ameliorează durerile și inflamația la pacienții cu osteoartrită. De asemenea, ar putea proteja împotriva degradării cartilajelor. În orice caz, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma că ananasul are aceleași efecte (1).
- Ajută la recuperare după efort și chirurgie
Tot datorită proprietăților antiinflamatorii, ananasul poate susține recuperarea după efort fizic intens, dar chiar și după intervenții chirurgicale. Bromelaina scade inflamația la nivel muscular. De asemenea, reduce disconfortul și durerea apărute în urma operațiilor chirurgicale, inclusiv cele stomatologice (1).
Prin urmare, ananasul este un fruct nutritiv care merită inclus în alimentație datorită beneficiilor sale potențiale, dar și gustului deosebit. Totuși, nu uita că trebuie să urmezi o dietă variată, pentru că multe alte fructe și legume sunt considerate superalimente!
Referințe:
- Wartenberg, Lisa. “Pineapple: 8 Impressive Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 16 Mar. 2022, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple. Accessed 11 Nov. 2022.
- “Slideshow: Health Benefits of Pineapple.” WebMD, 2021, www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pineapple. Accessed 11 Nov. 2022.