Au fost necesare 12 ore de discuții intense, ce s-au prelungit în noaptea de joi spre vineri, pentru ca președinta Comisiei Europene să poată anunța că s-a ajuns la o ”foarte bună foaie de parcurs” pentru ca europenii să poată înfrunta criza energetică.
De fapt, subliniază analiști de la Reuters, preluat și de ”La Tribune”, s-a ajuns la ”un acord pentru găsirea unui acord”. Dezbaterile au fost aprinse, marcate de fricțiunile dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. În condițiile în care interesele statelor membre ale UE sunt divergente în privința măsurilor ce trebuie luate pentru a înfrunta șocul energetic provocat de războiul din Ucraina și sancțiunile instituite contra Rusiei, liderii celor 27 țări membre ale UE au reușit să se pună de acord să ”lucreze la adoptarea unor măsuri care să ducă la diminuarea prețurilor la energia pentru gospodării și întreprinderi”. Este vorba, deci, de un pachet de măsuri ce poate fi considerat o foaie de parcurs care să permită acțiuni în direcția găsirii de piste pentru scăderea prețurilor energiei. Trei obiective sunt citate: determinarea scăderii prețului energiei, asigurarea aprovizionării și reducerea cererii. Pentru oprirea creșterii prețurilor, a fost reținută pista modelului iberic, respectiv plafonarea prețului la gazul utilizat în centralele electrice alimentate cu combustibili fosili cu condiția ca miniștrii energiei să asocieze măsuri concrete pentru a se evita creșterea consumului și pentru a se evita ca electricitatea subvenționată de UE să fie apoi exportată la țări vecine din afara UE. Nu este avut în perspectivă nimic operațional, miniștrii Energiei fiind cei care vor trebui să lucreze. Dar, s-a concluzionat, nu se pune problema ca în această iarnă unii europeni să aibă încălzire și alții nu.
Probleme sunt în ceea ce privește solidaritatea financiară. Este în joc redistribuirea unei părți a fondurilor de coeziune sau a fondurilor de relansare pentru corijarea diferențelor de capacități bugetare și pentru susținerea familiilor și a întreprinderilor.
Potrivit concluziilor difuzate la finele întâlnirii, șefii de stat și de guvern ai membrilor UE cer Comisiei Europene să le supună urgent decizii concrete privind un ansamblu de măsuri, incluzând intervenții pentru a înfrâna volatilitatea prețurilor la gaz. Cei 27 au căzut de acord să favorizeze achiziții în comun de gaze naturale la nivel de UE, cu sublinierea că acest angajament are caracter voluntar, dar să acopere cel puțin un nivel obligatoriu de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor Uniunii Europene pentru iarna 2023. Sunt chemați de asemenea să-și ”accelereze negocierile” cu țări producătoare ”fiabile”, cum ar fi Norvegia și Statele Unite.
Sentimentul că totul abia urmează să se facă
Miniștrii Energiei ai țărilor UE se vor reîntâlni marți. Lor și Comisiei Europene le revine să concretizeze liniile mari stabilite la summit asupra problemelor evocate, dar și în legătură cu achizițiile de gaz în comun, negocierea prețurilor cu furnizori ca Norvegia și Statele Unite, state considerate parteneri ”fiabili”. Președintele francez Emmanuel Macron speră că unele soluții vor deveni operaționale de la finele lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, dar se așteaptă ca discuțiile să fie în continuare tensionate. Cancelarul german a avertizat că o nouă reuniune a celor 27 ar putea deveni necesară.