Uniunea Europeană adoptă un program de acțiune în domeniul climatic, „Fit for 55”

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri o foaie de parcurs vizând realizarea unor obiective climatice extrem de ambițioase ale Uniunii Europene privitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030, cu cel puțin 55% față de 1990, precum și atingerea neutralității climatice până în 2050. Acest amplu program cuprinzând masive schimbări legislative, supranumit „Fit for 55”, a fost prezentat de vicepreședintele Comisiei Europene în sarcina căruia se află „Pactul verde pentru Europa”, Frans Timmermans. El prevede transformarea economiei europene pentru a trece de la dependența de combustibili fosili la un mediu înconjurător fără emisiuni de gaze poluante, ceea ce înseamnă încetarea până în 2035 a vânzărilor de noi vehicule pe benzină sau diesel. În plus, transporturile rutiere vor intra, începând din 2026, în domeniul schimbului de drepturi de emisii, ceea ce va impune un cost pentru poluare și va stimula utilizarea energiilor mai curate și investițiile în tehnologiile verzi.

„Europa”, a declarat dna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „este azi primul continent care prezintă o arhitectură globală pentru a răspunde ambițiilor noastre în materie de climat”…”Aveam de mai mult în vedere acest obiectiv, a adăugat domnia sa, dar noi prezentăm acum o foaie de parcurs ce expune maniera în care îl vom atinge”.

Principalele propuneri includ o taxare a carburanților utilizați de aviație, o reducere a impozitelor – pentru zece ani – asupra alternativelor provocatoare de emisii carbonice și un „tarif vamal carbon” care obligă producătorii din țări terţe să plătească mai mult la importurile de materiale cum ar fi oțelul și betonul.

Programul conține de asemenea obiective mult mai ambițioase de dezvoltare a energiilor regenerabile, cu scopul de a produce până în 2030 40% din energia blocului european din surse eoliene, hidroelectrice și solare, precum și o obligație a țărilor de a renova clădirile a căror eficienţă energetică este insuficientă. Un nou Fond social pentru climat îi va ajuta pe cetățeni să atenueze costurile pentru cei ce sunt cel mai expuși schimbărilor în domeniu, pentru a se asigura astfel echitatea tranziției. Fondul respectiv va furniza 72,2 miliarde de euro, de-a lungul a șapte ani, pentru finanțarea renovării clădirilor, pentru accesul la soluții de mobilitate la emisii de gaze poluante slabe sau chiar nule. Toate propunerile lui Timmermans urmează a fi transpuse de către organele legislative ale fiecărei țări membre a Uniunii Europene și supuse validării Parlamentului European.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Weather 16 Jesus Christ 16, THE WEATHER 32 ELIJAH TISHBITE 32, W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tishbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red (heavenly definition). We control the weather on planet Earth and other planets from the infinite Cosmos!
    Articolul de mai sus si alte articole din ziare despre functionarea vremii pe Terra sunt scrise in nestiinta de cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW