Întindeţi-vă pe o canapea pentru a începe o psihanaliză sau staţi pe o pernă pentru o sesiune de meditaţie mindfulness. Lucraţi într-un grup cu alte persoane cu aceeaşi tulburare sau exploraţi-o fata în faţă cu terapeutul prin terapie comportamentală şi cognitiva. Există multe opţiuni astăzi pentru cei care doresc să înceapă psihoterapia. Dar prima problemă este să ştii unde să te întorci şi cum să identifici cea mai potrivită metodă pentru tine. Gestionarea unei fobii sau a atacurilor de anxietate, cunoaşterea mai bună sau chiar depăşirea unei perioade dificile și motivele pentru a merge la o psihoterapie sunt la fel de diferite că metodele adaptate tratamentului lor. Poți apela la cabinet psihoterapie București Tiberiu Botea pentru a te bucura de cele mai bune servicii.
Cine te va trata?
Psihoterapeuţi, psihologi, psihiatri, psihanalişti … există tot felul de metode şi practici în lumea psihologiei. Deci, cum să situăm psihanaliza în lumea „psihicului”? Psihoterapeutul este termenul cel mai general. Prin definiţie, este cel care vindeca sufletul folosind mijloace psihice. Poate fi psiholog clinic, psihiatru sau psihanalist şi poate folosi o anumită metodă, de exemplu: visarea cu ochii deschişi, sexologia, relaxarea, muzică, pictura, terapia de relaxare, etc. Psihologul este absolvent al universităţii şi deţine o DESS (diploma de studii superioare de specialitate) în psihologie obţinută după cinci ani de studii. Putem distinge psihologul social, psihoterapeutul și alte tipuri de psihologi. El practică metode clinice pentru a ajuta o persoană într-un moment de schimbare sau dificultate. În ultima vreme, psihologii practică și psihoterapie online, asa cum este si Tiberiu Botea, psiholog online.
Psihiatrul a studiat mai întâi medicină generală în şase ani, apoi s-a pregătit în specialitatea psihiatrie în cinci ani de stagiu. Este singurul autorizat să prescrie neuroleptice, antidepresive şi tranchilizante. Psihanalistul practică tratamentul analitic şi foloseşte acest dispozitiv pentru a efectua o investigaţie voluntară a inconştientului pacientului. Are pregătire în psihologie sau medicină generală, dar acest lucru nu este suficient pentru a avea capacitatea de a efectua un tratament analitic. Devii psihanalist când eşti recunoscut de colegii tăi la sfârşitul unei analize personale de zece ani, supravegheată de foşti psihanalişti.
Michel Onfray, anti-Freud
Interviu cu Michel Onfray, filosof, invitat în revistă Health din 6 mai 2010. Mincinos, manipulator, arogant … astfel sunt trăsăturile personajului lui Sigmund Freud dezvăluit de Michel Onfray în lucrarea să „La crepusculul unui idol”. În cartea sa, pictează un portret neplăcut al psihanalistului. Un om care era obsedat să reuşească, să fie faimos şi să câştige mulţi bani.
Psihoterapie, pentru cine?
Pacient sau client, aceasta este întrebarea. În jurul unui cuvânt există multe lupte, toată miza unei profesii. Cuvântul pacient este derivat din cuvântul latin patiens, care înseamnă „cel care îndura” sau „cel care suferă”. Astfel, în domeniul medicinii, un pacient este o persoană fizică care primeşte asistență medicală sau căreia i se acordă îngrijire. Înseamnă şi „a experimenta, a aştepta”. Acest lucru îi face pe unii să spună că procesul terapeutic constă în experimentarea anumitor situaţii interne şi, de asemenea, în a şti să aştepte să aibă loc schimbări, astfel încât cuvântul pacient li se pare cel mai potrivit.
În schimb, cuvântul „client” se referă la o tranzacţie comercială. Utilizarea sa în domeniul sănătăţii este specifică ţărilor vorbitoare de limba engleză a cărei mentalitate pragmatică şi economică susţine o paradigmă culturală.