Industria ospitalității sau segmentul HoReCa reprezintă unul dintre domeniile de activitate foarte atrăgătoare pentru mulți antreprenori. Cu toate că, având în vedere contextul economic din ultima vreme, afacerile din acest sector au avut foarte mult de suferit, HoReCa încă le poate oferi întreprinzătorilor business-uri profitabile.
Acest domeniu include numeroase activități ce se referă la serviciile de cazare și alimentație, dar și la produse consumabile, materie primă, echipamente, accesorii, produse de artizanat, resurse umane sau soft-uri de gestiune. Practic, industria ospitalității este foarte vastă, iar dacă te-ai decis să-ți deschizi o firmă în sectorul HoReCa ai la dispoziție numeroase variante și oportunități de business. Iată câteva idei care îți pot aduce succesul:
- Cofetărie cu produse raw vegane
În prezent, tot mai mulți oameni își îndreaptă atenția către produsele alimentare care nu conțin zahăr, gluten sau alte substanțe mai puțin benefice pentru organism. Însă, chiar dacă cu toții ne dorim o alimentație mai sănătoasă este dificil să renunțăm la alimentele dulci. Dulciurile raw vegane reprezintă așadar o alternativă la prăjiturile tradiționale. O cofetărie sănătoasă se poate transforma într-o afacere profitabilă, care să le facă oamenilor viața mai frumoasă. Preparatele pot fi consumate ca desert sau chiar și ca masă integrală. Această piață a început să crească simțitor și, chiar dacă în momentul de față te poți baza mai mult pe livrări, poți exploata foarte mult acest segment. De pildă, poți folosi cutii sau diferite coșuri pentru flori pe care să le umpli cu dulciuri raw vegane și să le livrezi clienților interesați să ofere altora astfel de cadouri sănătoase.
- Pizzerie cu livrare la domiciliu
Dacă știi cum se face cel mai bun blat și ai găsit mixul de ingrediente potrivit pentru câteva sortimente de pizza, atunci poți deschide un local cu livrare la domiciliu. Va fi necesar să găsești un spațiu pe care să-l amenajezi corespunzător pentru a prepara pizza, însă investiția ta nu va fi la fel de mare precum cea într-un local unde se și servește preparatul. Așadar, pentru început, axează-te doar pe delivery, iar după ce vei pune business-ul pe picioare și înregistrezi profit poți lua în calcul și extinderea afacerii.
- Cinema în aer liber
Iubitorii de cultură și socializare, dornici să evadeze din cotidian, vor fi entuziasmați să-și petreacă două sau trei ore în aer liber, în compania prietenilor. Nu trebuie să fie neapărat vorba de un cinematograf propriu-zis, ci mai degrabă de o locație în aer liber care, pe lângă partea de gastronomie, să le ofere oamenilor și un stimulent cultural. Investiția într-o astfel de afacere nu este prea mare deoarece ai nevoie de un ecran și proiector, instalație de sonorizare, câteva filme clasice, documentare sau concerte, în nici un caz pelicule scumpe de box-office, și fotolii confortabile. Practic, poți crea un loc de petrecere a timpului liber și socializare pentru vizitatori.
- Fast-food
Conceptul unui business cu mâncare rapidă este foarte popular, dar și de mare succes datorită versatilității preparatelor culinare ce se pot vinde consumatorilor și a numeroaselor feluri în care acestea pot fi gătite. De la burgeri din carne sau vegetali până la paste, pizza ori shaorma, ai la dispoziție o mulțime de mâncăruri rapide pe care le poți comercializa fie prin intermediul unei locații fixe, fie în zone diferite cu ajutorul unei rulote sau food truck.
- Glamping
Potențialul turistic al țării noastre este uriaș, așa că poți lua în considerare o afacere cu potențial imens și o investiție relativ mică. Întrucât anul 2020 a adus în prim plan necesitatea păstrării unei distanțări fizice între turiști, poți lua în calcul amenajarea unui glamping. Este vorba despre un concept inedit care le oferă turiștilor posibilitatea de a se bucura de experiența unei vacanțe cu cortul, dar cu confortul unei camere de hotel. Celebrele corturi din neopren pot fi amenajate într-un mod deosebit și cu facilități oferite de cazările tradiționale, iar turiștii pot avea parte de o atmosferă boemă.
Domeniul HoReCa permite exploatarea multor nișe profitabile în ciuda tuturor problemelor pe care pandemia de coronavirus le-a creat în această industrie. Găsește un concept inedit pe care să-l pui în practică și astfel vei reuși să dezvolți o afacere de succes pe termen lung.