16 C
București
miercuri, 5 mai

Franța, Germania, Italia, Spania și alte țări europene reiau vaccinările cu AstraZeneca

Joi, 18 martie, Agenția europeană a medicamentelor (AEM) a anunțat că AstraZeneca este un vaccin sigur și eficient. Vineri, deja, mai multe țări europene, între care Italia, Franța, Germania, dar și România au informat că vor relua imediat vaccinarea cu serul AstraZeneca. Suedia și Norvegia rămân totuși sceptice.

Italia este prima ţară care a reluat chiar de joi imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de către premierul Mario Draghi. „Guvernul italian, a declarat el, primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea a cât mai multe persoane posibil și cât mai rapid posibil”.

Un anunț similar a venit de la Paris. În conferința sa de presă de joi, premierul Jean Castex plusează, anunțând că el însuși va fi vaccinat cu AstraZeneca, pentru a arăta că acest vaccin este sigur. Măsurile de carantinare în 16 departamente, inclusiv Parisul, vor fi însoțite de o intensificare a campaniei de vaccinare din Franța.

Germania a anunţat și ea, prin ministrul Sănătății, Jens Spahn, că reia vineri vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca și că acesta este un obiectiv comun al tuturor landurilor germane. Tot de vineri se reia utilizarea vaccinului respectiv și în Letonia, Lituania și Cipru. Spania mai aşteaptă câteva zile. Regatul iberic va relua de miercuri programul de vaccinare cu AstraZeneca. Autorităţile de la Madrid trebuie să decidă grupurile de cetățeni care vor primi acest vaccin.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a comunicat că și ea are nevoie de câteva zile pentru a analiza situația și modul în care vaccinul AstraZeneca poate fi utilizat în Suedia. Un răspuns final este așteptat săptămâna viitoare de la autoritățile suedeze. În ce privește Norvegia, Institutul de Sănătate Publică al acestei țări a precizat că „a luat act” de avizul EMA, dar consideră „prematur” să ia acum o decizie. Ea va veni la sfârșitul săptămânii viitoare.


Foto: By ŽupaBA VUCBA – https://www.flickr.com/photos/vucba/51036466553/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101536798

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW