10.2 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Măsurile de urgenţă impuse în Ungaria contra pandemiei, în dezbaterea PE. Eurodeputații au cerut sancțiuni și încetarea plăților

Starea de urgenţă pe durată nedeterminată și limitarea libertăţii de exprimare sunt incompatibile cu valorile UE.

Comisia Europeană ar trebui să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, iar Consiliul European ar trebui să pună în aplicare articolul 7 din Tratatul european.

Finanțarea UE trebuie să fie condiţionată de respectarea statului de drept.

Eurodeputații s-au arătat îngrijoraţi de legislația privind starea de urgenţă din Ungaria în contextul COVID-19 și solicită UE să acționeze. Democrația și drepturile fundamentale ale omului sunt amenințate în Ungaria, au afirmat majoritatea deputaților, îndemnând Comisia și Consiliul să protejeze cetăţenii și statul de drept în Ungaria.

În cadrul unei dezbateri cu participarea vicepreşedintei Comisiei Europene, Věra Jourová, și cu președinția croată, majoritatea vorbitorilor au subliniat că măsurile de urgenţă luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgenţă pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației, potrivit unui comunicat PE.

Mai mult, eurodeputaţii au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative intervenite în Ungaria și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plăţile către Ungaria să fie oprite în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. A fost criticată, de asemenea, atitudinea pasivă a Consiliului și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiată deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au dat drept termen de comparație măsurile adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania.

De reamintit că, în rezoluția sa din 17 aprilie, PE a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgenţă pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decrete și de a slăbi dreptul de supraveghere al Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW